Cégvilág

Tartósan véd a Moderna vakcinája

A Moderna jövőre 500 millió, a Pfizer–BioNTech-tandem pedig egymilliárd adag Covid–19 elleni vakcinát szállíthat le, miközben az AstraZenecánál egy váratlan fordulat okozhat további késedelmet.

Jövőre mintegy 500 millió adag Covid–19 elleni vakcinát állíthat elő a Moderna

– jelentette be Stéphane Bancel, az amerikai biotechnológiai cég vezérigazgatója pénteken egy befektetői konferencián. Az első negyedévben 125 millió adagot szállíthatnak ki.

Bancel hozzátette: a társaság az Egyesült Államokban – ahol a Covid–19 vezető halálozási ok volt a múlt héten – és az Európai Unióban is gyorsított engedélyezést kért oltóanyagára, mivel harmadik fázisú klinikai vizsgálatainak teljes körű kiértékelése igazolta a vakcina 94,1 százalékos hatékonyságát, és nem merült fel biztonsági aggály a készítménnyel kapcsolatban.

A vakcinafejlesztők ideiglenes forgalombehozatali engedélyt kapnak a hatóságoktól
Fotó: Yui Mok / POOL / AFP

A sürgősségi kérelmet az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) tanácsadó testülete december 17-én fogja megtárgyalni.

A vezérigazgató azt is elmondta, hogy 37 dollárba kerül majd egy dózis az oltóanyagból, de 100 milliós megrendelések esetén akár 25 dollárig is mérsékelhetik a vételárat.

További jó hír a Moderna vakcinájával kapcsolatban a New England Journal of Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmány szerint, hogy a második oltás beadását követő 119. napon is olyan magas volt az antitestek száma a résztvevők szervezetében – életkoruktól függetlenül –, hogy még mindig védettek voltak betegséggel szemben. A kedvező adatok dacára az elmúlt napokban inkább stagnált a Moderna-részvények árfolyama, persze indokolt volt már egy kis pihenő, hiszen az utóbbi hónapban 113 százalékkal, 152,5 dollárra drágult a papír.

A Modernáét megközelítő ütemben,

84 százalékkal, 43,1 euró­ra erősödtek novemberben a vakcinaraliból korábban kimaradt német Va-Q-tec részvényei is.

A cég ugyan nem gyárt oltóanyagot, ám az általa kidolgozott technológia kulcsfontosságú a vakcina ultraalacsony hőmérsékleten történő szállításához. Ismeretes, a Pfizer–BioNTech oltóanyagát mínusz 70 Celsius-fokon kell tartani, míg a Modernáét elegendő mínusz 20 fokra, az AstraZenecáét pedig plusz 2–8 fokra hűteni.

Fotó: Refinitiv, VG-grafika

Apropó, Pfizer, miután a német BioNTechhel közösen fejlesztett vakcina piaci megjelenéséhez Nagy-Britanniában villámgyorsan megkapták az engedélyt, az EU gyógyszerfelügyelete (EMA) és az FDA közölte, ők is döntenek még decemberben. Egy kedvezőtlen bejelentést is tett viszont a napokban a két cég: a korábban beharangozott 100 millió adag vakcina helyett csupán 50 milliót tudnak eljuttatni év végéig a megrendelőkhöz, merthogy a termelési lánc összeállítása elhúzódott. Fenntartják ugyanakkor, hogy jövőre legalább egymilliárd dózist készítenek.

Végül különös szóváltásba keveredett a minap a klinikai vizsgálatai átmeneti felfüggesztése miatt a versenyben kissé lemaradó AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem alkotta páros. A gyógyszergyártó szerint véletlen, az egyetem szerint ellenben tudatos döntés volt, hogy az egyik vizsgálatban a résztvevőknek az első oltást feleakkora adag vakcinával adták be, mint korábban, míg a második dózis változatlan maradt. Az eredmény megdöbbentő volt, 62 százalékról 90 százalékra emelkedett a hatékonyság. A fordulat azonban további késedelmet okozhat, mert – amint arra egy közleményben ki is tértek – most újabb vizsgálatokat kell lefolytatniuk világszerte, miközben csak az EU 400 millió ampullát rendelt tőlük.

Az AstraZeneca részvénykurzusa a múlt héten volatilis kereskedés mellett 0,8 százalékkal, 7954 pennyre emelkedett,

míg a Pfizeré és a BioNTeché 6 százalék körüli mértékben, 40,3, illetve 120 dollárra nőtt.

Moderna vakcina járvány koronavírus Pzifer
Kapcsolódó cikkek