Cégvilág

Nagyszabású tervekkel állt elő a Mol

Frissítette 2030-ig szólóstratégiáját a Mol. Az olajtársaság Kelet-Közép-Európa körkörös gazdaságának vezető szereplőjévé válna, tevékenységében még nagyobb fókuszt kapnak a fenntarthatósági célok.

A Mol igazgatósága jóváhagyta az olajtársaság 2016-ban bejelentett, Mol 2030 hosszú távú stratégia aktualizálását és meghatározta a 2030 utáni időszakra vonatkozó jövőképét. A frissített stratégiában még nagyobb fókuszt kapnak a fenntarthatósági célok, illetve új elemként megjelenik a körkörös gazdaság. A társaság továbbra is elkötelezett amellett, hogy a hagyományos, fosszilis üzemanyag alapú tevékenységét alacsony szén-dioxid-kibocsátású, fenntartható üzleti modellé alakítsa át.

Fotó: Shutterstock

Downstream

A feldolgozás és üzletágban meghatározó szereplővé válna a Mol, mint vegyiparra összpontosító, kiemelten hatékony és fenntartható vállalat. A MOL Downstream megőrzi kiemelkedő készpénztermelő pozícióját az európai finomítási üzletágban, 2025-ig 1,2 milliárd dollárt meghaladó EBITDA elérését célozza meg, melyet 150 millió dollár értékű hatékonyságnövelés támogat.

Teljes sebességgel folytatódik a fókusz áthelyezése az üzemanyagról a vegyiparra.

A vállalat 1,8 millió tonna üzemanyagot alakít át petrolkémiai alapanyaggá 2030-ig. Ugyanakkor fokozatosan integrálja működésébe a körforgásos gazdasági tevékenységeket, felhasználva a bio- és hulladékalapú anyagáramokat a termelésben, növelve az újrahasznosítást, valamint kihasználva a CCUS (a szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás) lehetőségeit.

Ezek segítségével jelentős mértékben csökkenthető az üzletág CO2-lábnyoma. A downstream transzformáció teljes CAPEX-e a következő 10 évben elérheti a 4,5 milliárd dollárt.

Kiskereskedelem

A fogyasztói szolgáltatások szegmensben 2030-ig magas szinten digitalizált kiskereskedelmi, illetve integrált mobilitási szolgáltatóvá válna a vállalat, jelentősen növelt bevételekkel és szabad cash flow-val.

Az üzletág tovább növelheti hozzájárulását a csoport eredményeihez azáltal, hogy 2025-ig 700 millió dollárt meghaladó EBITDA-t, valamint 2021 és 2025 között 2 milliárd dollár feletti szabad cash flow-t biztosít.

Az üzletág újabb beruházásokkal fejleszti az élelmiszer és nem üzemanyag típusú termékkínálatot, folytatja a hálózat digitalizálását és a szabványosítási folyamatokat. Ezt követően a fókusz egyre inkább az értékesítési csatornák diverzifikálására, az alternatív üzemanyagportfólió bővítésére, illetve a komplex mobilitási platformokra és szolgáltatásokra helyeződik át.

Upstream

A kutatás-termelésben a profittermelésre összpontosít a Mol, a közép-kelet-európai termeléscsökkenés kezelése, a nemzetközi portfólió lehetőségeinek kihasználása, valamint CCUS-befektetések mellett. 2021 és 2025 között megközelítőleg 1,8 milliárd dollár egyszerűsített szabad pénzáramlásra számítanak az upstream szegmensben, 50 dolláros olaj átlagár mellett (feltételezve, hogy nincs inorganikus készletpótlás).

Ez magában foglalja a kelet-közép-európai termelés visszaesésének költségtudatos és hatékony kezelését, továbbá a nemzetközi portfólió aktív, az adódó üzleti lehetőségekre nyitott megközelítését. A Mol célja, hogy a Pannon-medence geológiai adottságairól szerzett tapasztalatokat felhasználva 2030-ig kulcsfontosságú szereplővé váljon a közép-kelet-európai szén-dioxid-leválasztás, -hasznosítás és -tárolás (CCUS) területén, ezáltal támogatva a karbonsemlegessé válást.

Zöldberuházások

A társaság tevékenységét 2050-re karbonsemlegessé tenné, ennek érdekében 2030-ig minden második dollárt fenntartható projektekre költ. Ez a következő öt évben mintegy egymilliárd dollár értékű befektetéseket jelent a körforgásos gazdaságot támogató projektekbe.

Pénzügyi keretrendszer 2021-2025

A társaság megfontolt középtávú makrobecslések mellett is elegendő működési cash flow-t generál majd a 2021-2025 közötti időszakban, miközben a 2021-re kitűzött 2,3 milliárd dolláros EBITDA 2025-re 2,6 milliárd dollárra nő.

Ebből finanszírozza a vállalat a fenntartó beruházásokat, a legalább 3,5 milliárd dollár értékű stratégiai CAPEX-et, beleértve az alacsony szén-dioxid-kibocsátású körforgásos gazdaság kialakítására irányuló, egymilliárd dollár értékű új beruházást, és az alap osztalékot.

STRATÉGIA Mol körforgásos gazdaság
Kapcsolódó cikkek