Cégvilág

Drámai képet festett a Dunaferről a volt cégvezető

Ismét a kopogtató, de meg nem nevezhető befektetőről nyilatkozott az ISD Dunaferr lejárt megbízatású cégvezetője. A Safin neve kering a sajtóban.

A stratégiai partner belépésével az ISD Dunaferr heteken belül akár teljes kapacitással termelhet, ezt a társaság élén álló Jevgenyij Tanhiljevics mondta a dunaujvaros.comnak. A partnert azonban nem nevezte meg. Az interjúból nem derül ki, hogy a partner bevonásából miért nem maga a partner, vagy a vasmű tulajdonosa, mint ilyenre jogosult nyilatkozik. (A közvetlen tulajdonos a Cipruson bejegyzett Steelhold Ltd., amelynek kisebb hányada ukrán ipari körök, nagyobb része pedig az orosz állami Vnyesekonombank – VEB – kezében van.)

Jevgenyij Tanhiljevics a lapnak beszámolt, hogy a Dunaferr

„az aktuális termelése borzasztó mélyen van, jóval a kapacitás fele alatt, és fáj kimondani, hogy mindezt egy fantasztikus piac mellett.

(...) Mindenünk megvan, (...) az egyetlen hiányzó elem a likviditás, ami megbénítja a rendszert, lefelé gyűrűző spirálba rántja a termelést. Alacsonyabb volumen, alacsonyabb forgalom, alacsonyabb minőség és hatékonyság jellemzi a gyár működését. Sajnos azt is ki kell jelenteni, hogy a jelenlegi termelési szint hosszú távon fenntarthatatlan: tönkreteszi a termelőberendezéseket, ráadásul szükségtelenül hatalmas nyomást helyez a dolgozókra is.”

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ugyanakkor úgy látja, hogy stratégiai partnerként most abszolút jó üzlet belépni a rendszerbe, de az eurómilliók befektetése előtt tisztázni kell a jogi helyzetet. Ugyanis Jevgenyij Tanhiljevics szerint megeshet, hogy

a „piaci szempontból kiemelkedően jó befektetés” megtörténte után másnap megjelenik néhány csaló a kapuban, azt állítva, hogy ők a gyár valódi tulajdonosai.

Itt azokra a múlt héten valóban megjelent személyekre utalt, akik a cég tulajdonosaiként, illetve azok meghatalmazottjaként kísérletek meg a gyár területére lépni, de hiába: meghatalmazásaikat a papírjaikat ellenőrzők hamisnak minősítették.

E kör – a tulajdonosok és megbízottjuk – a napokban rendkívüli közgyűlésen kívánt határozni az ISD Dunaferr további működéséről, mindenekelőtt új igazgatóság választásával, de miután a terve ellehetetlenült, újabb közgyűlést szervezett.

Erre a Világgazdaság tegnapi cikke szerint március 25-ig, online kell sort keríteni, de a duol.hu-nak már frissebb értesülése van: éppen március 25. lesz az esemény napja. Jövő csütörtökön ők is a jogi helyzetet szeretnék tisztázni, illetve rendezni: például a dunaujvaros.com cikkében legfőbb-, általános vezérigazgató helyettesként szereplő Jevgenyij Tanhiljevics cégvezetői megbízatása ugyanis tavaly nyáron lejárt, újabb olyan megbízatása pedig nincs, amelyet a cégbíróságon be kellett volna jegyeztetni. Így a közgyűlés egyik célja az új igazgatóság megválasztása.

E múlt heti eseményeket a dunaujvaros.com cikkírója újabb „ukrán támadásként” említi, riportalanya pedig úgy látja, hogy „a támadások célja éppen az, hogy megnehezítsék a Dunaferr helyzetét. Ráadásul még saját állításuk szerint sincs semmiféle tervük a vállalatcsoport megmentésére.” Itt a volt cégvezető megismétli a társaság korábbi közleményében szereplő azon állításokat, amelyek szerint „az ukrán támadók” által felmutatott dokumentumok hamisak voltak.

Természetesen az ügyben megtettük a büntető feljelentést – egyébként ezt tette a VEB is Oroszországban

– közölte még.

Sajtóhírek szerint egyébként a kazah Safin Group lenne a stratégia befektető.

A doul.hu úgy tudja, hogy mintegy fél éve a Dunaferr, mint engedményező által az acélkereskedő cégeknek, mint kötelezetteknek eladott árukészlet után befolyó összeg egy Bécsben bejegyzett cégnek, a Safin Handelsges.m.b.H-nak, mint engedményesnek a számlájára érkezik. Az internetes portál információi szerint mintegy 50 erre kötelezett acélkereskedőről van szó. Ez egyébként teljesen jogszerű.

A dunaujvaros.com rá is kérdezett a volt cégvezetőnél, hogy nem a Safin száll-e be a Dunaferrbe, de riportalanya szerint a stratégiai partner egyelőre névtelenséget kért.

„Mekkorának látja az esélyt, hogy (...) jövő ilyenkor a kérdéseimre a vasgyár első számú vezetőjeként Jevgenyij Tanhiljevics válaszol?” – kérdezte a cikk írója. A válasz az volt, hogy 100 százalék.

Dunaferr
Kapcsolódó cikkek