Cégvilág

VEB: vissza kell állítani a Dunaferr törvényes működését

Az ISD Dunaferr végső többségi tulajdonosa, az orosz Vnyesekonombank elnöke a levelében megerősítette, kit hatalmazott meg azzal, hogy eljárjon a vasmű ügyeiben.

Igor Suvalov, az orosz állami Vnyesekonombank (VEB) elnöke levélben jelezte, hogy az ISD Dunaferr Zrt. első számú vezetője nevében eljáró Jevgenyij Tanhiljevics a banknak korábban sem volt az alkalmazottja, és ma sem az.

Viszont 2011-ben – a VEB és az ISD vállalatok közötti kompromisszumként őt választották ki vállalati jogokkal foglalkozó vezető beosztásba.

Egyéb jogokat és hatásköröket Tanhiljevics nem kapott

– szögezi le a levél, amelynek a címzettje a VEB meghatalmazottja, Habsburg-Lothringen Franz Vladymyr, továbbá az utóbbi ügyvédje, Szabó Antal.

A levelet a Világgazdaság – és információink szerint a Dunaújváros Online (duol.hu) is megkapta.

Arra a kérdésere, hogy az orosz végső többségi tulajdonos miért éppen Habsburg-Lothringen Franz Vladymyrt hatalmazta fel, hogy a képviseletében a dunaújvárosi társasággal kapcsolatban eljárjon, illetve, hogy Habsburg-Lothringen hogyan került a Dunaferr közelében, Szabó Antal és a Dunaferr közvetlen tulajdonosát, a ciprusi Steelhold Ltd-t képviselő Mikó István is azt válaszolta, hogy nem ismerik, de – mint hangsúlyozták –, egyedül a VEB illetékessége, hogy kit bíz meg.

(Habsburg-Lothringen Franz Vladymyr neve ebben a formában az orosz nyelvű levél alapján fordított magyar verzióban szerepel a közölt formában.)

Szabó Antal leszögezte: a cég törvényes működését szeretnénk visszaállítani.

Az említett „ügy” – mint arról a Világgazdaság beszámolt – az, hogy a tavaly június 30-án lejárt megbízatású személyek helyett új vezetést és más tisztségviselőket kell választani az ISD vezetésének, de az ehhez szükséges közgyűlés megtartása már kétszer meghiúsult.

A történet fontos eleme, hogy Jevgenyij Tanhiljevics nem ismerte el a VEB és a Steelhold képviseletében megjelent személyeket valódi meghatalmazottakként,

az általuk felmutatott meghatalmazásokat hamisnak nevezte, erről közleményt is adott ki.

Fotó: Soós Lajos / MTI

Az érintett személyek, illetve kisebbségi tulajdonosok így nem léphettek be a társaság területére. A következő közgyűlés azonban már online lesz most csütörtökön, és Mikó István reményei szerint meg is lesz tartható.

A hivatkozott levélben szerepel, hogy

az Ön (tehát Habsburg-Lothringen Franz Vladymyr – a szerk.) által nyújtott információk szerint a magyarországi ISD Dunaferr Zrt-ben Jevgenyij Tanhiljevics vezetésével és támogatásával számos jogsértés történt, történik, nevezetesen: a vállalatnak nincs vállalatirányítási struktúrája, nincs igazgatóság, felügyelőbizottság és vállalatvezető, a 2019-es éves jelentést nem fogadták el és nyújtották be, a részvényeseke és a részvényesek képviselőit nem engedik be a vállalat területére; – meg van tagadva a részvénykönyvhez való hozzáférés, számos pénzügyi jogsértés történik, köztük a pénzeszközök kivonása.

A levélben a VEB elnöke megerősíti a címzettnek kiállított meghatalmazást, amely felsorolja az átruházott jogokat és jogköröket, az Orosz Föderáció jogszabályainak megfelelően.

Igor Suvalov egy, az ügyben forgó levél kapcsán leszögezi, hogy az ISD Dunaferrnek a levélben említett vagyoneszközeivel kapcsolatban egy bizonyos A. F. Tarabrinek nincs jogköre és felelőssége. Ezen eszközök nem VEB.RF vállalatéi. Kijelenti, hogy Az ISD Dunaferr a ciprusi Steelhold Ltd-é.

A fentiekből következően nyomatékosan kérem Önt, Habsburg-Lothringen úr, figyelembe véve a lehetőségeit és az Ön által bevont ügyvédeket, valamint amennyiben szükséges más releváns részlegeket, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a VEB.RF állami vállalathoz kapcsolódó spekulációk megszűnjenek, és az ISD Dunaferr Zrt. törvényes működése helyreálljon

- zárul a levél.

ISD Dunaferr Zrt Dunaferr
Kapcsolódó cikkek