Cégvilág

Megugrott a koronavírus antitest-vizsgálat iránti igény

Minél magasabb az ellenanyagszint, annál lassabban ürül ki a szervezetből, és tovább nyújt védettséget a beoltott számára – mondta Rusvai Miklós víruskutató.

Kiugróan sokan szeretnének meggyőződni a koronavírus-járvány harmadik hullámában arról, hogy átestek-e a Covid–19-fertőzésen, vagy ha már megkapták a védőoltást, akkor termelődik-e az új koronavírus ellen antitest a szervezetükben – mondta Póda Tamás, a Synlab Hungary Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója a Világgazdaságnak. Már a koronavírus-járvány második hullámában is jellemző volt az antitestvizsgálat iránti érdeklődés, azonban az igény azóta megsokszorozódott. Az emberi kíváncsisággal és a vizsgálat nem túl magas költségével is magyarázható, hogy sokan szeretnék megtudni, mi zajlik le a szervezetükben.

A vénás vérből végzett vizsgálat során az antitestek jelenlétéről és mennyiségéről tudnak pontos információt adni, az eredmény azt mutatja meg, hogy létrejött-e kórokozó-specifikus immunválasz a szervezetben.

Az oltás utáni ellenanyag-vizsgálat esetében Póda Tamás szerint van, aki feltünteti, hogy milyen vakcinával oltották, de ez nem kötelező. Hozzátette: a Synlab nem gyűjt adatokat arról, hogy melyik oltás után milyen eredmények születnek. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy

a Synlab által kiadott laboratóriumi lelet tartalmazza a kimutatásra kerülő, a koronavírus tüskefehérjéje ellen ható antitest mennyiségét, szöveges interpretációval kiegészítve.

Ha az antitest mennyisége meghaladja a gyártó által megadott határértéket, az azt jelenti, hogy a páciens szervezetében kimutatható a védő ellenanyag.

Oltást követően sokszor tapasztalható, hogy a határértéket több százszorosan is meghaladó ellenanyagválasz születik a szervezetben, az azonban még nem megjósolható, hogy hosszabb vagy rövidebb ideig lesz védett a páciens a vírussal szemben

– mondta Póda Tamás.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A védettségi igazoláshoz háromféle módon lehet hozzájutni.

  • Ha valaki megkapta a védőoltást,
  • vagy igazoltan átesett a koronavírus-fertőzésen,
  • illetve, ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott erről, viszont készített egy ellenanyag-vizsgálatot, és ott kimutatható a pozitivitás.
  • A PCR-tesztekkel kapcsolatban Póda Tamás elmondta, a tavaly őszi második hullámhoz képest körülbelül 30 százalékkal kevesebb PCR-tesztet elemeznek ki. Sokan jelentkeznek a magánszolgáltatás keretében is koronavírustesztre, de a Nemzeti Népegészségügyi Központtal továbbra is szorosan együttműködik a Synlab.

    Az antitestvizsgálatok növelik az oltott emberek vakcinákba vetett bizalmát, ha a páciensek azt tapasztalják, hogy a szervezetükben megfelelő szintű ellenanyag-védelem alakult ki az oltások után

    – mondta a Világgazdaságnak Rusvai Miklós víruskutató. Hozzátette: vannak olyan vakcinák, amelyek csak és kizárólag ellenanyag-védelmet gerjesztenek, és vannak olyanok is, amelyek sejtes (celluláris) immunválaszt is, ez utóbbit sajnos sokkal nehezebb mérni, az ellenanyagszintet viszont könnyű és egyszerű. Minél magasabb az ellenanyagszint, annál lassabban ürül ki a szervezetből, és tovább nyújt védettséget a beoltott számára.

    A víruskutató szerint fontos lenne, hogy készüljön Magyarországon egy államilag finanszírozott, reprezentatív felmérés – nagyságrendileg ezres mintán –, amely megmutatja a beoltottak szervezetében a vakcinák által kiváltott ellenanyagszintet.

    Hozzátette: a nyugati vakcinák esetében a klinikai tesztelések során kapott ellenanyagszintet mutató eredmények elérhetők a kutatók számára, a keleti vakcinák esetében viszont ezek az adatok csak korlátozottan találhatók meg.

    járvány fertőzés koronavírus Synlab antitestkutatás Póda Tamás antitest Rusvai Miklós víruskutató pandémia
    Kapcsolódó cikkek