Cégvilág

A járvány felgyorsította az 5G- és Wi-Fi 6 fejlesztéseket

A pandémia arra ösztönzi a nagyvállalatokat világszerte, hogy az olyan új generációs vezeték nélküli technológiák felé fordítsák figyelmüket.

A járvány hatására globális szinten nőttek a fejlett vezeték nélküli szolgáltatásokba történő befektetések, a vállalatok világszerte az 5G és a Wi-Fi 6 felé fordították figyelmüket, felgyorsítva ezzel az innovációt és digitális átalakulást – áll a Deloitte legutóbbi felmérésében.

A pandémia arra ösztönzi a nagyvállalatokat világszerte, hogy az olyan új generációs vezeték nélküli technológiák felé fordítsák figyelmüket, mint az 5G és a Wi-Fi 6,

ezáltal biztosítva munkavállalóik, gépeik és ügyfeleik világszintű összeköttetését. Hogy globális képet kapjunk a fejlett vezeték nélküli szolgáltatások bevezetéséről, a Deloitte 2020 negyedik negyedévében felmérést végzett kilenc ország (Kína, India, Japán, az Egyesült Királyság, Németország, Portugália, Brazília és Ausztrália) hálózatépítésért felelős vezetői körében.

A pandémia miatt megváltoztak az üzleti prioritások

A Covid–19-válság miatt felgyorsult a vezeték nélküli kapcsolatokba történő befektetés. A válaszadók szerint ez a jövőbeli fennakadások elkerülése és új megoldások és szolgáltatások bevezetése miatt van. A megkérdezettek 50 százaléka számít arra, hogy nő az ezekbe a szolgáltatásaikba történő befektetések mennyisége, míg csupán kevesebb mint 25 százalékuk számolt be visszaesésről. A megkérdezettek 67 százaléka vagy próbaprojekteket indít, vagy Wi-Fi 6 megoldásokat alkalmaz, míg 58 százalékuk 5G-s megoldásokkal teszi ugyanezt, sok esetben mindkét technológiát alkalmazzák egyszerre.

A válaszadók 81 százaléka szerint ezek a technológiák három éven belül elengedhetetlenné válnak.

„Azok a vállalkozások, amelyek a fejlett vezeték nélküli technológiákat nemcsak figyelembe veszik vagy átgondolják, hanem infrastrukturális és innovációs stratégiájuk fontos részévé teszik, hatalmas növekedési potenciálhoz juthatnak, és ennek megfelelően a világpiacon is jobb versenyhelyzetbe kerülnek” – mondta Major Dóra, a Deloitte üzletviteli tanácsadás üzletágának szenior menedzsere.

Fotó: Shutterstock

Átalakulnak az iparágak, jól járnak a partnerek is

Az új generációs vezeték nélküli szolgáltatások lesznek a kulcsai azon technológiák bevezetésének, amelyek szükségesek a digitális transzformáció megteremtéséhez. Tízből nyolc megkérdezett vezető arra számít, hogy az új generációs vezeték nélküli hálózatok bevezetése három éven belül megváltoztatja a vállalkozásukat, 10-ből 7-en pedig úgy gondolják, hogy ugyanennyi idő alatt ezek a technológiák az egész ágazatot megváltoztatják majd, az értékesítés módját is beleértve. Tízből legalább nyolcan elengedhetetlennek tartják a vezeték nélküli szolgáltatásokat ahhoz, hogy vállalkozásuk be tudja vezetni ezeket az új technológiákat. A válaszadók 76 százaléka szerint cége versenyelőnyre tehet szert a fejlett vezeték nélküli technológiák előnyei segítségével.

Az innováció és a digitális átalakulás a munkavállalók, ügyfelek és a partnerek számára is hatalmas előnyökkel járnak:

a Deloitte felmérése azt mutatja, hogy az 5G- és Wi-Fi 6 technológiákat bevezetők számos okból használják ezeket a szolgáltatásokat úgy az irodában, mint azon kívül, de a munkahelyi kommunikáció, együttműködés és produktivitás javítása különösen időszerű és releváns, mivel a jelenlegi járványhoz hasonló válság idején a távoli munkavégzéshez és az üzletfolytonossághoz elengedhetetlen a konnektivitás.

Komplex ökoszisztéma alakul ki

A Deloitte felmérése arra is rámutatott, hogy a fejlett vezeték nélküli technológiákat körülvevő ökoszisztéma komplex, változó és folyamatosan növekszik. A technológiákat bevezető vállalkozások számos telekommunikációs és technológiai beszállítót szerződtetnek, átlagosan kilencből nyolc beszállítótípust foglalkoztatnak, például alkalmazás- és felhőszolgáltatókat, vezeték nélküli szolgáltatókat, tanácsadókat és integrátorokat, készülékgyártókat, valamint infrastruktúra-szolgáltatókat. A technológiákat bevezetők kétharmada lehetőség szerint az elérhető legjobb alkatrészeket vásárolja, és sokan kérnek közülük segítséget az integrációhoz, tízből heten pedig nyitottak új beszállítói kapcsolatok kialakítására is.

A kutatással összhangban a hazai szereplők is látják az 5G-ben rejlő lehetőségeket, a szolgáltatók már számos helyszínen elérhetővé tették a szolgáltatást és az 5G-koalíció keretében az állami és privát szektor főbb képviselői közös programot dolgoztak ki

– tette hozzá Simonyi Dénes, a Deloitte technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek