Cégvilág

SpaceX-rakéta hátán száguld az űrbe a Google

A Google Cloud lehet a SpaceX szoftver és felhőszolgáltatás-beszállítója. A kooperáció eredményei pedig az lesz a tervek szerint, hogy a SpaceX Starlink nevű műholdjai nagy sebességű internetszolgáltatást nyújtanak előfizetőknek – írja a CNBC. A befektetők nagy reményeket táplálnak a Google felfutóban lévő felhőüzletágának sikere iránt.

A Google nyerte a SpaceX tenderét, így a techóriás építheti ki a számítástechnikai és hálózati egységeket az tulajdonába tartozó űripari vállalat Starlink műholdjain – írja a CNBC.

A kooperáció keretében a SpaceX földi állomásokat telepít a Google amerikai adatközpontjaiban, amik csatlakoznak a Starlink műholdjaihoz. A projekthez nem lesz szükség mobiltornyokra, mivel a műholdak a Google adatközpontjával állnak majd kapcsolatban, így az ügyfelek eszközei egyből a műholdakról kapják a jelet.

A fejlesztés célja, hogy az év második felétől nagysebességű internetes szolgáltatást nyújtsanak vállalkozások számára.

A projekt kezdetben az Egyesült Államokban lesz elérhető, de a SpaceX nemzetközi terjeszkedésben is gondolkodik.

Egy neve elhallgatását kérő bennfentes személy tájékoztatása szerint

a projekt megvalósítása 7 évet vesz igénybe.

A Starlink szolgáltatása a korlátozott internet-hozzáféréssel rendelkező régiókban, valamint az otthonuktól távoli területeken tevékenykedő vállalkozások, illetve kormányzati szervezetek számára lehet különösen értékes. Arra számítanak, hogy ezen előnyöknek is köszönhetően egyre több vállalat fordul a Google felhőszolgáltatásai felé, kihasználva a nagy sebességű internet előnyeit.

Fotó: MARK GARLICK / Science Photo Library via AFP

Az ügylettel a Google odapörkölt riválisainak, az Amazonnak és Microsoftnak, ugyanis növelte részesedését az egyre gyorsabban növekvő felhőalapú számítástechnikai piacon.

A befektetők is nagy reményeket táplálnak a Google felfutóban lévő felhőüzletága iránt, ellensúlyozván a hirdetési terület esetleges lassulását.

Bár a Google felhőalapú üzleti tevékenysége az Alphabet nevű anyavállalat összes bevételének mindössze 7 százalékát adta az első negyedévben, éves szinten már 46 százalékos növekedéssel számolnak, szemben a hirdetési üzletág 32 százalékos erősödésével.

Míg a Google felhőszolgáltatási piacának növekedése nagy része a ügyfelek számítástechnikai igényeinek kielégítéséből származik, addig a SpaceX-üzlet leginkább a Google hálózati kapacitásait aknázza ki.

Közben a felhőszolgáltatók egyre inkább a telekommunikációs iparra összpontosítanak, különösen az 5G-csatlakozás növekedésével. Erre jó példa, hogy áprilisban az Amazon bejelentette, hogy a 16 ezer előfizetővel rendelkező Dish amerikai műholdas televíziótársaság AWS (Amazon Web Services) infrastruktúrát használ 5G-szolgáltatásaihoz.

A SpaceX a világ egyik legértékesebb magántulajdonban lévő startupja. Elon Musk cégének értékét 74 milliárd dollárra becsülték februárban – számolt be a CNBC. A Google nem először kerül kapcsolatban a SpaceX-szel, 2015-ben 900 millió dollárt invesztáltak a vállalkozásba. A SpaceX több mint 1500 Starlink műholdat állított már pályára, az űrvállalat és a Google közös internetszolgáltatására pedig már 500 ezer felhasználó fizetett elő.

 

Elon Musk SpaceX internetelérés Starlink Google Cloud felhőszolgáltatások techóriás műhold Google
Kapcsolódó cikkek