Cégvilág

Erősen kezdte az évet az Allianz

Az Allianz Csoport erős első negyedévet zárt, jó eredményekkel kezdte az évet. A konszolidációs és árfolyamhatásoktól mentes teljes díjbevétel 41,4 milliárd euró, amely az előző évi szinthez képest változatlan eredmény – írja a pénzintézet közleményében.

A 2021. évi első negyedév:

  • Működési eredménye 44,8 százalékkal, 3,3 milliárd euróra nőtt.
  • A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 83,4 százalékkal, 2,6 milliárd euróra emelkedett.
  • Az Allianz Csoport számára remekül indult a 2021-es év, és továbbra is sikeresen birkózik meg a világjárvány hatásaival. A csoport valamennyi üzletágában kiváló teljesítményt ért el, így erőteljes fellendülés történt a vagyon- és felelősségbiztosítási, valamint az élet- és egészségbiztosítási ágazatokban egyaránt.

    Fotó: Shutterstock

    A teljes díjbevétel 2,6 százalékkal, 41,4 milliárd (2020. első negyedév: 42,6 milliárd) euróra csökkent, míg ezen mutató az árfolyam- és konszolidációs hatásoktól megtisztítva az előző évi szinthez képest nem változott.

    A működési eredmény 2,3 milliárd euróról 44,8 százalékkal, 3,3 milliárd euróra nőtt, melyhez valamennyi üzletág hozzájárult.

    A Nem-élet biztosítási üzletágban a működési eredmény erőteljes emelkedést mutatott a magasabb biztosítástechnikai eredmény következében, amely a természeti károk normalizálódásának, illetve az alacsonyabb egyéb kárigényeknek köszönhető (ez utóbbi, a COVID-19-hez kapcsolódó károk miatt, 2020. első negyedévében jelentősen rosszabb képet mutatott).

    A vállalatcsoport élet- és egészségbiztosítási üzletágában a működési eredmény a befektetési eredményhányad megugrása miatt jelentősen növekedett. A vagyonkezelési üzletág működési eredményének bővülését kedvezően befolyásolta a harmadik féltől származó kezelt magasabb átlagértéke, a megemelkedett teljesítménydíj, valamint a szigorú költségfegyelem. A részvényesek számára megtermelt adózott eredmény 83,4 százalékkal, 2,6 (1,4) milliárd euróra nőtt, elsősorban a működési eredmény növekedésének, és kisebb mértékben az alacsonyabb értékvesztés révén javuló nem-működési eredménynek köszönhetően. A magasabb jövedelemadók ezt némileg ellensúlyozták.

    Az egy részvényre jutó nyereség alapértéke (EPS) 85,2 százalékkal, 3,36 euróról 6,23 euróra emelkedett. Az évesített sajáttőke-arányos nyereség (ROE) 16,7 százalékot tett ki (2020 teljes év: 11,4 százalék). A Szolvencia II. irányelv szerinti tőkemegfelelési mutató a 2020 végi 207 százalékhoz képest 2021 első negyedévének végére 210 százalékra emelkedett.

    Ugrásszerű növekedés az Allianznál

    Különösen az ingatlan- és az életbiztosítási szegmens növekedett jelentősen.

     

    vállalat negyedév biztosító bevétel nyereség pénzintézet Allianz
    Kapcsolódó cikkek