Cégvilág

Tombol a 21. századi aranyláz: tovább növekszik az alkalmazás-piac

Az Epic Games által az Apple ellen indított per az egyik legutóbbi ügy, amikor felmerült a gyanú, hogy a techóriás visszaélne a piaci helyzetével. A jogi viták mellett a piac lendületes növekedése is figyelemre méltó: hetente 600 millió felhasználót szolgálnak ki, és 2008 óta 230 milliárd dollárt (66431 milliárd forintot) fizettek ki a fejlesztőknek – írja a Statista.

Az Apple szerint az alkalmazáspiac másfél millió munkahelyet teremtett Amerikában és Európában, ami miatt egyesek a 21. századi aranyláznak is nevezik a jelenséget.

Az alábbi grafikonon az Apple App Store által kifizetett halmozott fejlesztői díjak láthatóak, amelyek 2021 júniusában elérték a 230 milliárd dolláros szintet.

Infographic: The App Gold Rush | Statista

Ugyan az Apple szereti hangsúlyozni, hogy a fejlesztők mekkora sikereket könyvelnek el az App Store-on keresztül, amihez a vállalat sem csekély mértékben járul hozzá. Egy 20 és 30 százalék közötti jutalékkal számítva a techóriás is 20-30 milliárd dollárt kereshetett 2020 januárja óta. Így nem meglepő, ha az alkalmazások alkotják az egyik alappillérét a cég gyors növekedésének.

Vizsgálják az Apple titkos adatgyűjtését

Belső vizsgálatot indít az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma egy korábbi titkos adatgyűjtés miatt.

 

jog applikáció felhasználó alkalmazás per Apple bevétel jutalék fejlesztő vita Facebook Epic Game
Kapcsolódó cikkek