Cégvilág

Az online játékosokat támadják a vírusok

A Kaspersky közleménye szerint noha messze a tavaly novemberi rekord, ismét egyre több a játékosokat célzó támadás a weben. Az ilyen típusú támadások a koronavírus-járvány alatt szaporodtak el.

Az antivírus cég kiemelte, hogy a lezárások hatására már tavaly rendkívüli mértékben elszaporodtak a webes játékosokat célzó támadások, miközben a játékosok száma a Steamen – a legnagyobb játékplatformon – tavaly és idén márciusban is rekordot döntött.

Tavaly január és április között ezen támadások száma 54 százalékkal növekedett, de a csúcsot novemberben érte el, amikor majdnem 2,5 millió támadást regisztrált a vírusirtó. Ezt követően az év elején a támadások száma visszaesett, februárban már csak alig több mint 500 ezer ilyen támadást észleltek a biztonsági szoftverekkel foglalkozó cég munkatársai. Azonban a februári mélypontot követően ismét egyre népszerűbbekké váltak az ilyen jellegű támadások, 

ezek száma áprilisra több mint a duplájára, 1,1 millió fölé növekedett.

Fotó: Mark RALSTON / AFP

A kártékony linkek kapcsán leginkább a Minecraft érintett, de újabban már a Tippmixen is fogadható Counter Strike: Global Offensive tört az élre a csalók körében. 2020 nyarának a slágere pedig a Dota volt.

A társaság szakértői szerint az erős jelszavak, a kéttényezős hitelesítés, a játékok kalózváltozatainak kerülése, a vállalat szoftvereinek használata és a játékok hivatalos oldalakról történő beszerzése segíthet elkerülni, hogy áldozatokká váljunk. Óvakodjunk az adathalász kampányoktól és az ismeretlen játékosoktól és az e-mailben kapott linkek kapcsán a weboldalak illetve a megnyitni kívánt fájlok kiterjesztésének ellenőrzése is jó ötlet lehet a cég szerint. Lehetőleg ne kattintsunk külső oldalakra mutató hivatkozásokra a játékchatben, és alaposan ellenőrizzük minden olyan forrás címét, amely a felhasználónév és a jelszó megadására kér minket, hiszen lehet, hogy az oldal hamis – zárja tanácsait a kiberbiztonsági cég.

vírusirtó Kaspersky kiberbiztonság
Kapcsolódó cikkek