Miért lehet mostanában olyan sokat hallani a villamosenergia-rendszert érő kihívásokról?

A villamosenergia-rendszerben az elmúlt években felgyorsultak a változások. Az okos technológiák és az elektromobilitás terjedése, a tárolók megjelenése mellett a mindenki által legjobban észrevehető trend, hogy a napelemek meghódítják háztetőinket. Az időjárásfüggő megújuló energiaforrások széleskörű használata, így a háztartási méretű napelemek telepítése bár közelebb hozzák a karbonmentes jövőt, ugyanakkor új műszaki kihívások elé állítják a lokális hálózatok üzemeltetőit. Az időjárásfüggő termelés előrejelzése, így menetrendezése nehézségekbe ütközhet, valamint a napelemes termelés és a fogyasztási csúcsigény jellemzően időben elkülönülnek egymástól. Ezen folyamatok révén hálózati szűk keresztmetszetek jelentkezhetnek, valamint lokálisan a feszültség és rendszerszinten a frekvencia tartásával kapcsolatos problémák is kialakulhatnak.

Miről szól a most publikált tanulmány?

A MEKH megrendelésére készült tanulmány részleteiben vizsgálta a hazai elosztó hálózatokon jelentkező új kihívásokat és a tényleges megoldási lehetőségeket. Legfontosabb megállapítása, hogy

a napelemes rendszereknél használt úgynevezett inverterek beállításainak egységesítésével és finomhangolásával a műszaki problémák egy része megoldódna, nem jelentkezne a közcélú hálózaton.

Másik fő gondolatként a tanulmány rávilágít arra is, hogy a hagyományos hálózatfejlesztésen túl az elosztói engedélyesek számára ma már rendelkezésre állnak olyan műszaki berendezések, melyek a megjelenő hálózati problémákat szintén enyhítik. Az elosztóknak a villamosenergia-ellátás biztosításához igénybe vett rugalmassági szolgáltatások beszerzésére során költséghatékonyan kell eljárniuk. Ebben lehet szerepe az egyedi szolgáltatások nyújtóinak.

Horváth Péter János
Fotó: Adrián Zoltán


Mik ezek a rugalmassági szolgáltatások?

A villamosenergia-piac egy új, most kialakítandó szegmenséről, az elosztói rugalmassági piacról van szó. A tanulmány az iparág közös gondolkodásának megalapozásához, a műszaki alapok lefektetéséhez járul hozzá. A piac kialakításának következő lépése, hogy a most publikált tanulmány alapján létrehozzuk a jövőbeli rugalmassági piac műszaki és szabályozási alapjait. A jogszabályi alapok az európai uniós direktíva alapján már megjelentek a magyar jogrendben. A MEKH által megtörténtek a kapcsolódó költségek elismerésére szolgáló keretek kialakításának első lépései is. A tervünk, hogy kialakuljon a részletes működési modell, melynek kidolgozásába az iparági és a most belépni tervező szereplőket is bevonjuk.

Melyek a következő lépések?

A MEKH hétfőn publikálta honlapján az elkészült tanulmányt és augusztus végéig várja a téma iránt érdeklődő szereplők szakmai véleményét és javaslatait. Októberben fórumot szervezünk a beérkező vélemények megvitatására. Megkezdődik az inverter beállítások egységesítésének átgondolása is. Folytatódik a kialakítandó rugalmassági piac működéséhez elengedhetetlen eszközfejlesztési szükségletek azonosítása, mind az elosztók, mind a potenciális ajánlattevők oldalán.