Cégvilág

Kiszállító robotok forradalmasíthatják a logisztikát

Az Amazon csütörtökön bejelentette, hogy új technológia kifejlesztésén dolgozik autonóm szállítójárműveihez.

A seattle-i székhelyű technológiai óriás közleményében kifejtette, hogy új Fejlesztési Központot hoz létre teljesen elektromos, autonóm szállító robotja, az Amazon Scout számára, amelyet jelenleg már négy amerikai helyszínen tesztelnek. A központnak Helsinki ad otthont, a finn fővárosban két tucat mérnök kezdi meg a munkát, akik elsősorban kutatásra és fejlesztésre fognak összpontosítani – számolt be róla a CNBC.

Az egyik fő cél az lesz, hogy olyan 3D-s szoftvereket fejlesszenek ki, amelyek „a valós élet összetettségét szimulálják”, ezzel biztosítva, hogy a Scout biztonságosan tudjon közlekedni a csomagok kiszállítása közben.

Fotó: AFP

A helsinkiben dolgozó csapat az Amazon tervei szerint a jövőben növekedni fog.

Olyan mérnököket veszünk fel, akik a robotika és az autonóm rendszerek területének élvonalába tartoznak.

Az új fejlesztési központ létrehozása fél évvel azt követően történt meg, hogy Jeff Bezos cége a hírek szerint felvásárolta az Umbra névre hallgató finn 3D-s modellező céget, amelynek irodái vannak az Egyesült Államokban és az ázsiai-csendes-óceáni térségben is – tette hozzá a LinkedIn.

Nem szokatlan jelenség, hogy az Amazon egy helyi akvizíciót követően új városban kezdi meg tevékenységét. Ez történt az Egyesült Királyságban, Cambridge-ben is, ahol a mesterséges intelligenciával foglalkozó Evi Technologies felvásárlását követően erősítette meg jelenlétét. A szigetországban azelőtt az angliai Slough városa volt a központ, ahova a Bookpages cég felvásárlása útján került.

A vállalat kommunikációja alapján a helsinki fejlesztési központ szoros együttműködésben fog dolgozni a seattle-i Amazon Scout K+F laboratóriumban, valamint a németországi Tubingenben és Cambridge-ben dolgozó csapatokkal, utóbbi helyszínen az Amazon több éve fejleszti a szállító drónokat is.

Az Amazon Scout járművek akkorák, mint egy kisebb hűtő, a járdák mentén gyalogos tempóban képesek közlekedni, és kisebb csomagok kiszállítására alkalmasak.

A kézbesítési robotokat a jövő egyik kulcstechnológiájának tartják, mivel a kiszállítás úgynevezett utolsó mérföldjénél lehet nagyon nagy szerepük,

a légyszennyezettség mérsékléséhez is hozzájárulhatnak, és akár munkahelyek százezreit is felválthatják világszerte.

Hasonló projekten dolgozik Finnországban a Starship Technologies vállalat is, amelyet 2014-ben a Skype társalapítói, Janus Friis és Ahti Heinla hoztak létre. Januárban a Starship bejelentette, hogy robotjai már egymillió kiszállítást hajtottak végre az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Észtországban és Németországban.

autonóm jármű logisztika robotika kiszállítás Amazon
Kapcsolódó cikkek