Az álló porszívók tisztítási tartománya többnyire nagyobb a fekvő társaikénál – derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjéből, amelyben 168 berendezést (162 fekvőt és hat vezetékes állót) próbáltak ki. A tisztítási hatékonyság mellett a használhatóság, a környezeti tényezők (energiafogyasztás és zajkibocsátás), a porkibocsátás és a tartósság is a kiemelten vizsgált szempontok közé tartozott. Az egyesületben megállapították, hogy

az álló porszívók jobban teljesítenek a szőnyegtisztításban, különösen a porzsákos modellek.

Fotó: NurPhoto via AFP

Többségüket könnyű tárolni, viszont porszívózás közben az egész készüléket kell tolni, húzni, ami nem kevés erőt igényel, és gyakran hangosabbak is a fekvőknél. A legjobb teljesítményű modellek legalább kilenc kilót nyomnak. A kategória nyertese egy Hoover készülék volt, amely 29 ezer forintos átlagáron szerezhető be.

A fekvő porszívók jobb teljesítményt nyújtanak burkolat nélküli padlók, lépcsők, szövetek és kárpitok, valamint a bútorok alatti területek tisztításában – és egy részük ugyanolyan jó a szőnyegtisztításban, mint álló társaik. A többségük könnyebb, és mivel különálló szívófeje van, egyszerűbb használni is. Ezek a porszívók azonban összességében testesebbek álló testvéreiknél. A porszívócső és a nyél miatt egy fekvő porszívót nehezebb bepréselni a gardróbszekrénybe. Ebben a kategóriában a tesztelt termékek közül a legjobbak között találhatunk Miele, Bosch, Rowenta, Philips, Electrolux és Vax termékeket. A használhatósági versenyt egy 100 ezer forint átlagárú Miele termék nyerte, azonban már 48 ezer forinttól találhatunk hasonlóan jól vagy egyes szempontok szerint akár jobban teljesítő készülékeket.

Ha porszívóvásárlás előtt állunk, az egyesület szakértői szerint érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk, hiszen nem árt, ha például a készülék nem túl hangos, és a porszívózás után nem lesz több por a levegőben, mint előtte. A teszten több készülék gyengén szerepelt a porvisszabocsátás mérésénél, vagyis igencsak poros lett a szoba levegője a takarítás után. Ha porzsák nélküli modellt vásárolunk, pénzt takaríthatunk meg, hiszen a későbbiekben nem kell új porzsákra költenünk. Ugyanakkor több szűrőre van szükség, amelyek rendszeres tisztítást igényelnek, a HEPA-szűrőket pedig cserélni kell. A por és a porgyűjtő tartály ürítése problémát okozhat az asztmásoknak és az allergiásoknak, ezt is érdemes figyelembe venni.