A Facebook átmenetileg szünetelteti az Instagram gyermekváltozatának fejlesztését, a projekt célja eredetileg az volt, hogy a 13 év alattiak számára hozzanak létre egy gyermekbarát közösségi oldalt – írja a Reuters.

„Továbbra is szilárd meggyőződésem, jó dolog egy olyan Instagram-verziót létrehozni, amely biztonságos a tizenéveseknek, de szeretnénk időt szakítani arra, hogy beszéljünk a szülőkkel, szakértőkkel, biztonsági szakemberekkel, és minél több pontban konszenzusra jussunk a továbblépés módjáról” – mondta Adam Mosseri, az Instagram vezetője egy interjúban hétfőn az NBC Today című műsorában.

A projekt leállítása közvetlenül azután történt, hogy a The Wall Street Journal oknyomozó riportsorozatot közölt a Facebook belső dokumentumai alapján a cég visszás működéséről.

Fotó: Shutterstock

A közösségi platform márciusban jelentette az Instagram Kids alkalmazás fejlesztését azzal indokolva, hogy „szülői ellenőrzés alatt álló élményt nyújtsanak” a fiatal felhasználóknak. Két hónappal később 

44 amerikai állam főügyésze levelet írt a Facebook vezérigazgatójának, Mark Zuckerbergnek, hogy függessze fel a projekt fejlesztését. A főügyészek arra hivatkoztak, hogy megnövekedett az internetes zaklatások, visszaélések száma.

A Facebook hasonló kritikákkal szembesült 2017-ben is, amikor elindította a Messenger Kids alkalmazást, amellyel a gyerekek a családtagokkal és szülők által jóváhagyott barátokkal lehet beszélgetni.

„A Facebook hallgatott a felszólításunkra, hogy függessze fel az Instagram gyermekverziójának az elindítását (...) De a »szünetelés« nem elegendő, a vállalatnak teljesen fel kell adnia ezt a projektjét”

– fogalmazott Twitter-üzenetében Ed Markey, Massachusetts szenátora.

A szenátus már tervezte a Facebook globális biztonsági vezetőjének a meghallgatását azzal kapcsolatban, hogy a vállalat tud-e arról, hogy az Instagram milyen hatással van a fiatalabb felhasználók mentális egészségére.

Mosseri állította, hogy 

jobb, ha a 13 év alatti gyermekeknek van egy speciális platformja az életkoruknak megfelelő tartalmakhoz, mint ahogy a YouTube-nak és a TikToknak is van gyerekeknek szánt alkalmazása.

Mosseri elmondta, hogy a gyermekbarát Instagram a 10 és 12 év közötti korosztály számára lenne ideális. Szülői engedély szükséges a csatlakozáshoz, hirdetésmentes. A szülők felügyelhetik a gyermekeik által az alkalmazáson eltöltött időt, ellenőrizhetik, hogy a gyermekeiknek kik küldhetnek üzenetet, kik követhetik őket.

Amíg szünetel a munka az Instagram Kidsen, a vállalat a választható szülői felügyeleti eszközöket a 13 éves és idősebb korosztály fiókjaira is kiterjeszti. Ezekről az eszközökről további részleteket a következő hónapokban hoznak nyilvánosságra, mondta Mosseri.