Üzembe helyezte pénteken az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült teljesítményelektronikai csipgyártó üzemét a német Infineon Technologies AG félvezető-technológiai konszern. Az Infineon csipgyártó egysége az egyik legnagyobb mikroelektronikai beruházás az egész euróövezetben. 

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az üzem elsősorban az elektromos mobilitásban, a napelemegységekben és szélturbina-berendezésekben alkalmazott speciális teljesítményelektronikai félvezető áramköri egységeket gyárt majd.

Az üzem megnyitása mérföldkőnek számít az Infineon életében, és nagyon jó hír az ügyfeleink számára is. Tekintettel a teljesítményelektronikai csipek iránt világszerte növekvő keresletre, jobbkor nem is jöhetett volna

– jelentette ki Reinhard Ploss, az Infineon Technologies AG igazgatótanácsának elnöke.

Az üzem hároméves előkészítési és kivitelezési fázis után a tervezettnél három hónappal korábban kezdte meg működését. Az első termékek már a héten elkészülnek. A gyár kiépítésének első fázisában főként az autóipari kereslet kielégítésére koncentrál majd, valamint a szerverközpontok, illetve a nap- és szélenergia-ipari berendezések alkatrészigényére. 

Az új üzem évi kétmilliárd euróval növeli meg az Infineon forgalmi potenciálját.

Az Infineon Austria vezérigazgatója, Sabine Herlitschka elmondta, hogy 

a beruházással négyszáz magasan kvalifikált munkahely jött létre informatikai, elektronikai, technológiai és más mérnöki szakterületeken, amelyeknek a nagy részét már be is töltötték.

A félvezető áramkörök világpiacán kialakult helyzet jól példázza a beruházások szükségességét ebben az innovatív kulcságazatban. 

Mostanra a mikroelektronika vált a világgazdaság domináns kulcstechnológiájává, 

amire minden más technológiai fejlesztés támaszkodik az általános digitalizációs törekvés keretében. Termelési kapacitásának európai kiépítésével az Infineon nagy lépést tett előre az európai ipar ellátási biztonságának a megerősítése érdekében.