Az Egyesült Államok legnagyobb hagyományos kiskereskedelmi láncát működtető Walmart 1,6 millió alkalmazottjának több mint egyharmadát, 565 ezer munkavállalót érinti a szeptember 25-től érvényes intézkedés. A 11 dolláros órabérminimum 2018 óta volt érvényes a vállalatnál. A tervezett emelés után az átlag órabér 16,4 dollárra nő.

Fotó: NICHOLAS KAMM / AFP

Más nagy kiskereskedelmi hálózatoknál, például a Targetnél és az Amazonnál, még nagyobb, óránként 15 dollárra rúg a

A Walmart döntése jól mutatja, hogy a versenyképes munkaerőért verseny folyik az iparágban, különös tekintettel arra, hogy hamarosan indul a kulcsfontosságú ünnepi szezon, amely a boltok számára a legforgalmasabb időszakot jelenti. A kiskereskedők több tízezer munkavállalót vesznek fel határozott időre, hogy ki tudják szolgálni az üzletekben és az interneten vásárló tömeget, versenyképes béreket fizetve és juttatásokat kínálva.

A Walmart bevételei éves összevetésben 2,4 százalékkal, 141,04 milliárd dollárra emelkedtek üzleti évének július 30-án végződött második negyedévében. Az üzemi eredmény 21,4 százalékkal 7,35 milliárd dollárra emelkedett, de az adózás utáni nyereség 34,0 százalékkal, 4,27 milliárd dollárra csökkent.