A technológiaváltó támogatási programként ismert Ginop Plusz 1.2.1-21 felhívásra 4803 pályázat futott be 465,2 milliárd forintos igénnyel, végül 1719 projekt kapott zöld utat, az érintett vállalkozásoknak együttesen 211 milliárd forintot ítéltek oda. 

Kiemelt jelentőségű az eredményességi visszamérés, hiszen a most megítélt visszatérítendő támogatás bizonyos feltételek teljesülése esetén részben vagy egészben vissza nem térítendővé válik

– mutatott rá a VG-nek Csomár Zoltán, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet (ECC) ügyvezetője. Az elutasított pályázatok arányát és a benyújtott fejlesztési igények volumenét látva, hatalmas a beruházási igény, a konstrukció újbóli kiírása nagymértékben segítene több iparágat. Az ECC ügyvezetője szerint finanszírozási szempontból van kiemelkedő jelentősége a százszázalékos előlegnek, amelynek folyósítása azonnali előleg formájában történik a támogatói okirat hatálybalépését követően. Tekintettel a sok esetben 70 százalékos támogatási intenzitásra, Csomár Zoltán szerint akkor sem érdemes lemondani a megítélt támogatásról, ha váratlan akadályok miatt veszélybe kerül a projekt megvalósítása.

A most megítélt visszatérítendő támogatás egy része bizonyos feltételek teljesülése esetén részben vagy egészben vissza nem térítendővé válhat Fotó: Vémi Zoltán / VG

„Ez a pályázat ugrás a jövőbe, fejlesztéseink előbbre hozatalával és termelési képességeink növelésével versenyelőnyre tehetünk szert” 

– mondta a VG-nek Kuba Attila, a Hőszigetelő Üveggyártó és Szolgáltató (Hőszig) Kft. ügyvezető-tulajdonosa. A szigetelőüveg-, illetve acélszerkezet- és gépgyártásban utazó cég csúcsterméke egy 36 tonnás, önjáró kőtörőgép. Évtizedek óta készítenek a cement-, bánya- és hajóipar részére berendezéseket, szélerőmű-komponenseket, hulladék-újrafeldolgozáshoz használt eszközöket. „Következő lépcsőfokként már az Airbusszal és az Európai Űrügynökséggel tárgyalunk a beszállítás lehetőségeiről” – bocsátotta előre a Hőszig első embere. A 419 milliós támogatásban részesült szigetvári beruházás összköltsége mintegy 600 millió forint, amelynek révén a síküveg-továbbfeldolgozási részlegen 15 százalékkal több embernek adnak munkát és megduplázzák a kapacitást. Új gépparkot üzemelnek be, a gyártócsarnokot is felújítják. A fémszerkezet- és gépgyártásban is termelőeszköz-beszerzést terveznek, de az informatikai rendszert is újra cserélik. A cégvezető állítja: a mostani száguldó gazdasági környezetben egy mély levegővételhez jutnak a támogatással, de ezzel együtt is alapanyag- és munkaerőhiánnyal küzdenek.

A Mirrotron Műszaki Fejlesztő és Szolgáltató Kft. 280 millió forint összértékű projektje a Ginop Plusz révén 157 milliós támogatásban részesül. A vállalkozás egyedi tervezésű és kivitelezésű, tudományos felhasználású neutronoptikai berendezéseket készít többnyire külföldi kutatóintézeteknek, emellett nemrégiben sugárvédelmi anyagok, valamint új típusú kutatási és egészségügyi célú neutronforrás kifejlesztését és kivitelezését is megkezdte. A mostani beruházásról Mezei Rita cégvezető a VG-nek azt mondta: olyan fémmegmunkáló műhely létrehozását és modern CNC-megmunkálógép beszerzését tervezik Martonvásáron, amely biztosítja a termékeik, fejlesztéseik házon belüli elkészítését magas minőségben, határidőn belül. 

Az ellátási hiány, a beszerzési, gyártási folyamatok bizonytalansága, lassulása alátámasztja azt a törekvést, hogy minél nagyobb arányban saját kivitelezésben készítsük el az általunk tervezett egyedi eszközöket.

A 450 milliós beruházási csomagjához 314 millió forint támogatást kapó Agrohíd Ipari Kft. tevékenységének fókusza az autóipari szerszám- és készülékgyártásra, valamint gépjárműszakszervizek speciális szerelő-, beállító- és ellenőrző szerszámainak előállítására és összeszerelésére irányul, de emellett a csomagoló-, a nyomda-, a vasút- és az élelmiszeriparban, valamint a speciális gépgyártóiparban érdekelt vevők megrendeléseit is teljesíti. Gonda Sándor ügyvezető a VG-nek kifejtette: a pályázati pénzzel hosszú évek óta tervezett gépbeszerzésre nyílik lehetőség a mezőtúri székhelyű cégnél, amellyel a jelentős kapacitásnövekedést, valamint a minőség-ellenőrzés legkorszerűbb szintjét biztosítják. 

Olyan típusú és volumenű megrendeléseket is el tudunk majd vállalni, amelyeket a hiányzó technológia vagy kapacitás híján eddig nem tudtunk teljesíteni

– jegyezte meg a cégvezető. Az önerőt részben saját forrásból, részben banki hitelből tervezik fedezni, a gépbeszerzések mellett pedig fejlesztik az IT-infrastruktúrát, illetve az autóipari partnerek magasabb szintű kiszolgálása érdekében meg kívánják szerezni az adatvédelmi és információbiztonsági követelményekre épülő TISAX tanúsítványt is.