Kénytelenek voltak átalakítani a működésüket az Epson országos felmérésében részt vevő vállalkozások, kétharmaduk számára minimális kihívást jelentett átállni az otthoni munkavégzésre. A rugalmasság felértékelődött és a mindennapi működés része lett.

Minden harmadik vállalkozásra gyakorolt negatív hatást a pandémia – derült ki az Epson 11 megyére kiterjedő országos felméréséből. A 75 százalékban 50 fő alatti kisvállalkozást képviselő válaszadók 19 százaléka nyilatkozott ugyanakkor úgy, hogy valamilyen pozitív eredményt is hozott számukra a járvány. Bár az elmúlt másfél évben 61 százalékuk működése változott meg a pandémia miatt, 

több mint kétharmaduk (68 százalék) számára kismértékű vagy semmilyen kihívást nem okozott az otthoni munkavégzésre való átállás. 

Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP

Mivel a Covid–19 továbbra is megkerülhetetlen része az életünknek, 

egyre nagyobb teret hódít a hibrid munkavégzés. 

Ennek bevezetése azonban nem egyszerű: míg a munkavállalók többsége ragaszkodik a pandémia alatt megtapasztalt rugalmas keretekhez, a tartós home office aláássa a motivációjukat és a teljesítményüket. 

A világjárvány hatásaira reagálva a felmérésben megkérdezettek több mint 50 százaléka tervez változtatást a céges működésben. Legtöbbjük a munkavégzés módját alakítaná át: minden ötödik szavaz az agilis munkavégzésre, 19 százalékuk pedig a hibrid megoldásra.

 A felértékelődött rugalmasság a mindennapi működés része lett

 – véli Dobos Csaba, az Epson Magyarország környezetbarát irodai megoldások menedzsere. Azzal párhuzamosan, ahogy az irodák korábbi munkahely jellegét fokozatosan alakítják át a közösségépítő és -erősítő funkciók, az otthonoknak munkavégzési helyként kell helytállniuk. 

Mindez a felhatalmazó vezetői hozzáállás és a bizalomra építő vállalati kultúra mellett professzionális otthoni felszerelést is igényel

 – teszi hozzá Dobos Csaba.