A Top 100 Magyar Találmány és Fejlesztés között tartják számon 2022-ben az Advanced Drivetrain Technology (ADT) startup innovatív újdonságát, amely a belső égésű motorok világában ígérkezik kiemelkedő jelentőségűnek és egyben költséghatékonynak.

Az alapító Gyuris Attila járműmérnök csapatával tavaly elnyerte a Startup Campus 66,5 millió forintos támogatását, így a Széchenyi István Egyetemen megalakult, ADT nevet viselő vállalkozása kifejlesztheti azt az átalakított motorblokkból és egyedi hengerfejből álló prototípust, amely először a motorsportban, később pedig az utcai járművek számára is jelentősen növelné a belső égésű motorok teljesítményét.

Fotó: Branstetter Sándor / MTI

A projekt célja, hogy az ADT bemutassa, milyen lehetőségek rejlenek abban, ha a modern mérnöki szemléletet és technológiát ötvözik egy korszerűtlen és már nem igazán versenyképes technikával. A folyamat során a járműipar innovatív gyártási és megmunkálási metódusait implementálják a kis szériás belső égésű motorok fejlesztésébe. A felhasználóknak ezáltal lehetőségük nyílik olyan kifinomult műszaki megoldások alkalmazására, amelyek korábban csak sorozatgyártású modelleknél voltak elérhetők a költségek alacsonyan tartása mellett.

Az ADT innovációja tavasszal a tesztelés fázisába ér, s miután a motor a valóságban is bizonyít, a tervek szerint már idén júniusban a piaci bevezetés sikerére kell koncentrálniuk. 

Az Advanced Drivetrain Technology négytagú csapata a SZIE-en, a SZEngine Formula Student Team hallgatói csapatban kezdett el komolyabban foglalkozni versenymotor-fejlesztéssel és annak műszaki és gazdasági oldalával.