A magyar állam több mint 80 százalékos részesedést szerzett az Alföldvíz Zrt-ben, a lépés az erről kiadott közlemény szerint hosszú távon biztosítja a térség víziközmű-szolgáltatását, illetve fejlesztését, valamint a társaság működésének finanszírozását. 

Fotó: Kuklis István / Délmagyarország

A lépés előzménye, hogy a víziközmű-törvény 2021. júniusi módosítása alapján az önkormányzatok és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatók a víziközmű-vagyonuknak az államnak történő átadásával egy önkéntes állami integrációban  folyamatban vehetnek részt. Erre vonatkozó szándékukat tavaly augusztus 10-én jelezték az Alföldvizet ellenőrző önkormányzatok.

Mint kinyilvánították, a továbbiakban nem tudják, illetve nem kívánják finanszírozni a társaság tőkehelyzetének javítását.

A nagy múltú szolgáltató fennmaradása érdekében megállapodtak az integrációról. A vonatkozó jogszabály alapján a folyamat koordinálása és lebonyolítása a Nemzeti Vízművek Zrt. (NV Zrt.) kiemelt feladata. E folyamat részeként 2022 januárjában és februárjában tranzakciós szerződéseket írtak alá az egyes önkormányzatok víziközmű-vagyonának és a társasági részesedések magyar államra történő ingyenes átruházása érdekében.

A társaság tőkehelyzetét és likviditását egy rövid távú programban rendezik majd, egyúttal felzárkóztatják a munkavállalók foglalkoztatási és kereseti feltételeit is a közlemény szerint. 

Az Alföldvíz Békés és Csongrád-Csanád megye meghatározó víziközmű-szolgáltatójaként 131 településen, mintegy 536 ezer főt lát el.