A partnerek által létrehozott közös vállalat az egyik központi eleme lesz a Rheinmetall és a 4iG digitális fejlesztési stratégiájának. A Rheinmetall AG (51 százalék), a 4iG Nyrt. (39) és a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. (HM EI Zrt.) (10) képviselői közös vállalat alapításáról írtak alá előzetes megállapodást

 – jelentette be a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén. Az alapítók célja, hogy a közös vállalat részt vállaljon a Magyar Honvédség digitalizációjában, valamint a kelet-közép-európai NATO-tagállamok számára digitális eszközöket fejlesszen és forgalmazzon annak érdekében, hogy megfeleljenek a mai és jövőbeni harctéri követelményeknek.  

Az előzetes megállapodásnak megfelelően 

a társaság várhatóan 2022 második felében kezdheti meg működését, és digitális megoldások, illetve minden harcterületen és vezetési szinten, valamint a C4ISTAR képességen alapuló katonai kiképzés biztosítására szárazföldi, valamint légi szimulációs rendszerek fejlesztésére, továbbá értékesítésére jön létre. 

A közös vállalat egyesíti a három alapító cég tudását, amelynek köszönhetően nemzetközi szinten kimagasló minőségű katonai felszereléseket állít majd elő. 
 

4ig
Fotó: 4ig

Az együttműködésben a Rheinmetall nemzetközi hadiipari szakértelme egyedülálló értéket képvisel. A társaság technológiai szolgáltatóként működik majd közre az alkatrészek, termékek, katonai képességek és know-how-k területén (katonai szimulációs képzés, irányítás és irányítási rendszerek). A HM EI Zrt. szaktudása kiterjed a védelmi informatikai és infrastrukturális szolgáltatásokra, a taktikai harci menedzsmentre és rendszer-integrációra. A 4iG pedig erős informatikai és telekommunikációs hátterével, kibervédelmi és fejlesztési kompetenciájával támogatja majd a közös vállalat munkáját, illetve jelentős méretű saját infrastruktúrájával és kapacitásaival biztosítja a megfelelő szoftverfejlesztési környezetet.  

„A közös alapítású társaság, amelyben a Rheinmetall többségi tulajdonnal rendelkezik, a jövőben szerves része lesz a Rheinmetall hadiipari digitalizációs stratégiájának. Az együttműködés fő célja, hogy 

támogassuk Magyarország és a kelet-közép-európai országok stratégiai törekvéseit a fegyveres erők digitalizációjában és a legmagasabb szintű NATO-kompatibilitás elérésében. A cégalapítás helyszíne különleges elkötelezettségünket is képviseli Magyarország mint üzleti helyszín iránt” 

– mondta Armin Papperger, a Rheinmetall vezérigazgatója. 

„A közös vállalat létrehozásával a 4iG újabb mérföldkőhöz érkezett. A Rheimetall-lal kötött partnerségnek köszönhetően stratégiai szinten léphetünk be egy új üzleti területre, a védelmi ipar technológiai és digitalizációs részére. Az együttműködés Magyarország mellett a nemzetközi piacra lépésünket és értékesítési tevékenységünket is nagymértékben támogatja. Az együttműködés elősegíti a technológiai és tudástranszfert a vállalatok között, a közös fejlesztésű katonai célú megoldások pedig a későbbiek során kulcsszerepet tölthetnek be további fejlesztési és gyártókapacitások Magyarországra vonzásában. 

A közös társaság termékeinek fejlesztésében számítunk a HM EI több évtizedes szakmai tapasztalatára is, amellyel a régiós követelményeknek megfelelően szolgálhatjuk ki a speciális katonai igényeket” 

– mondta a megállapodásról Jászai Gellért, a 4iG Nyrt. elnök-vezérigazgatója.  

„A Rheinmetall vezetésével létrejövő közös vállalat számos előnyt biztosít Magyarország és projektben részt vevő társaságok számára. A cég alapításával a világ egyik vezető védelmi digitalizációs fejlesztése érkezik Magyarországra, amely egyedülállóvá teszi a magyar hadiipar fejlesztését a régiónkban. Emellett a HM EI-nél meglévő rendszerek és hasonló fejlesztési kompetenciák az együttműködésnek köszönhetően jóval könnyebben kapcsolódhatnak be a nemzetközi hadiipari piacokra is – hangsúlyozta Maróth Gáspár, a HM EI Zrt. elnöke, nemzeti fegyverzeti igazgató, aki hozzátette: – A közös platformvállalattal a legmodernebb informatikai alapú vezetési technológiák védett ipari és tudásalapú bázisát hozzuk létre hazánkban, amely a geopolitikai helyzetnek köszönhetően honvédelmi szempontok szerint is stratégiai jelentőségű.” 

A Rheinmetall AG és a 4iG Nyrt. 2022 januárjában írta alá a megállapodást, amellyel a düsseldorfi védelmi ipari vállalat 25 százalékos részesedést szerzett a budapesti központú infokommunikációs cégben. A felek nemcsak pénzügyi befektetésben állapodtak meg, hanem hosszú távú szakmai együttműködés alapjait fektették le a tulajdonrész vásárlásával, illetve tőkeemeléssel, amelyet a közös vállalat alapítása tovább erősít.