Ez valóban nagyon nem jó. A csapat most azon van, hogy felmérje a károkat

– írta Musk a Twitteren, miután a Super Heavy Booster 7 prototípusának felrobbanása után. A balesetről a NASA Spaceflight webhely tett közzé egy felvételt.

Musk nem utalt rá, hogy a robbanásban bárki megsérült volna – írta meg a Reuters. A felvételeken látszik, hogy a tűz a rakéta teljes alsó részét beborította. A felvételt készítő kamera rázkódásából arra lehet következtetni, hogy nagy ereje volt a robbanásnak. A hírek szerint a baleset a motor indítási tesztje közben történt. 

A továbbiakban nem fogunk pörgésindítási tesztet végezni mind a 33 motorral egyszerre

– közölte a Twitteren.

A robbanás a texasi Boca Chicában következett be. A meghibásodott eszköz egy 33 Raptor-motorral felszerelt gyorsítórakéta, amit a Starship űrszondához terveztek. A SpaceX célja, hogy ilyen gyorsítórakétákkal állítanák orbitális pályára a személyzet nélküli űrhajót. Ezek a gyorsítórakéták rendkívül fontosak az űrutazás költséghatékonyabbá és rutinszerűbbé tételéhez.

Booster 5, SN16, S22, and SN15 now stand at SpaceXís South Texas build site.  (Photo by Reginald Mathalone/NurPhoto) (Photo by Reginald Mathalone / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Reginald Mathalone / NurPhoto via AFP

A Reuters felkereste a robbanással kapcsolatban a SpaceX-et, de nem kapott választ a kérdéseire. Az Egyesült Államok Szövetségi Légiközlekedési Hivatala sem reagált arra a kérdésre, hogy vizsgálatot rendelnek-e el a baleset kapcsán.

2020 végén és 2021 elején a SpaceX magának a Starshipnek négy prototípusát is elveszítette egy sor nagy magassági tesztindítás során, amikor a visszatérő leszállási kísérletek szintén robbanásokkal értek véget. A Starship prototípusát végül 2021 májusában sikerült biztonságosan visszahozni a földre.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Elon Musk már idén júliusban pályára akarta volna állítani a Starship űrhajót, viszont ez a baleset előrevetíti, idén nem valószínű, hogy ez sikerülni fog a SpaceX szakembereinek.

Lángol a Tesla kínai autófestő üzeme

Nem szűnnek a Tesla problémái az idei évben, a kínai termelés ismét akadozhat.