Varga Mihály pénzügyminiszter részvételével megnyitotta második gyáregységét a Vajda-Papír, kibővítve ezzel a Dunaföldváron 2018-ban megépült higiéniai háztartási papírtermékeket és alappapírt előállító integrált gyárát. A beruházást a kormány 

nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásai közé sorolta, és a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Programban 5,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

A pénzügyi tárca vezetője a megnyitón hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a magyar gazdaság az európai mellett is képes legyen növekedést elérni, amelyhez jó alapot ad hazánk elmúlt évtizedben nyújtott teljesítménye. A Vajda-Papír Kft. 16 milliárd forintos beruházásának átadó ünnepségén Varga Mihály kiemelte: 

a kormány továbbra is támogatja a külpiacokon is helytállni képes, az ellátásbiztonságot erősítő vállalatok beruházásait, 

a kedden elfogadott jövő évi költségvetésben erre a célra is rendelkezésre állnak a szükséges források.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

Domináns piaci pozíció

Varga Mihály aláhúzta: hazánkban a háztartás-higiéniai papír termékek mintegy 55 százalékát a Vajda Papír cégcsoport állítja elő, és az majdnem háromnegyedét is ezek a termékek adják. 

A mostani, 16 milliárd forint összértékű fejlesztés biztosítja Magyarország önellátást higiéniai papírtermékekből, és 600 munkahely megtartása mellett 50 újat is teremt a környéken élőknek.

Vajda Attila, a piacvezető higiéniai papírgyártó ügyvezető igazgatója pedig arról beszélt, hogy a vállalatcsoport nemcsak Magyarország önellátását tudja biztosítani higiéniai papírtermékekből, hanem most már saját alappapír-felhasználási szükségleteit is képes kielégíteni.

Fotó: Móricz-Sabján Simon/VG

Csökkenő ökológiai lábnyom

Törekvéseinkkel összhangban átadott beruházásunk révén kevésbé terheli a környezetet a gyártásunk, és az alappapírszállítás kiiktatásával ökológiai lábnyomunkat is jelentősen csökkentjük

 - szögezte le a vállalat első embere. 

Arra is kitért, hogy a 16 milliárdos gyárbővítés és annak részeként a világszínvonalú alappapírgyártó-gép beszerzése Magyarország vezető higiéniai papírtermék-gyártójának duplájára emeli termelési, illetve háromszorosára az alappapír-gyártási kapacitását. A papírgyártás termelési kapacitása az eddigi 35 ezer tonnáról 115 ezer tonnára emelkedik, jelentősen javítva a vállalat külpiaci terjeszkedésének lehetőségét.