A kaposvári székhelyű Kométa 99 tavaly 7 százalékkal 59,8 milliárd forintra növelte konszolidált nettó árbevételét  - közölte az olasz családi tulajdonban lévő húsfeldolgozó a BÉT honlapján közzétett éves jelentésében. A belföldi értékesítés 8, az export 7 százalékkal bővült.
 

Kométa
Fotó: Varga György/MTI

Az adózás előtti eredmény 900 millió forintról 1,389 millió forintra emelkedett tavaly 2020-hoz képest.
Az eredmény javulását az elmúlt évek hatékonyságjavító intézkedéseivel, valamint a sértés felvásárlási árak csökkenésével magyarázták. 2021 év végén kilogrammonként 374 forint környékén voltak a felvásárlási árak, szemben a két évvel korábbi 500 forint feletti árakkal.
Tavaly 10 százalékkal több, 600 ezer sertést dolgoztak fel az évi 800 ezres kapacitású kaposvári gyárban, amely duplája a 2014-es, hét évvel korábbi értéknek.
Az értékesítés volumene 77,1 ezer tonnára nőtt, ebből az export aránya 42 százalék volt. Az exportárbevétel 90 százalékát négy ország adja. 

A legnagyobb piac az olasz, közel 50 százalékos részesedéssel, majd a horvát, szlovén és a német következik. Jövőre kétszámjegyű növekedést vár a menedzsment a főbb külpiacokról és Svédországbó


A vezetői összefoglalóban Giacomo Pedranzini, a Kométa 99' Zrt. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a megnövekedett energiaköltségek már 2021 utolsó negyedévétől sújtották a vállalatot, és az üzemanyag- és nyersanyagárak emelkedése a háború miatt további terhet jelent. Szeptemberhez képest a gáz csaknem négyszeresére, az áram háromszorosára drágult pár hónap alatt.
A város önkormányzata 2013-ban 2 milliárdos tőkeemeléssel szerzett 38 százalékos részesedést az akkor nehéz helyzetbe került húsfeldolgozóban, amelyet később az olasz tulajdonos több körben kivásárolt. 2021 végén a város részesedése 3 százalékra csökkent.


Tavaly májusban a horvát Zito-csoport és az MFB Invest szállt be a cégbe, 7,7 százalékos illetve 18 százalékos részesedést szerezve.


A cég tavaly tavasszal 1,4 milliárd forintos beruházással húsipari melléktermék feldolgozó üzemet adott át, ahol évi 15 000 tonna hulladékot tudnak feldolgozni.
A Kométa 99 a magyar húsipar egyik legnagyobb szereplője, a térség legnagyobb munkáltatója több mint 800 fővel, több száz terméket állít elő, amelyek között egyaránt vannak tőkehúsok és különböző húskészítmények.