A Microsoft milliárdos társalapítója, Bill Gates befektetett az úgynevezett „tiszta” légkondicionálásba. A Blue Frontier nevű cég állítja, hogy az új AC technológiájuk 90 százalékkal képes csökkenteni au energiafogyasztást – számolt be a Gizmodo

A Blue Frontier egy floridai székhelyű startup, amely a légkondicionáló rendszerek következő generációjának tervezésére összpontosít. A vállalat nemrég összesen 

20 millió dollárt – több mint 7, 75 milliárd forintot – kapott Bill Gates tiszta befektetési alapjától, a Breakthrough Energy Venturestől. 

A cég állítja, hogy a berendezéshez használt, egyébként általuk fejlesztett sóoldatnak köszönhetően a légkondicionáló berendezések tisztábbak maradnak, emellett tovább is működhetnek ugyanolyan hatásfokon. Amikor a koncentrált oldat levegővel érintkezik, 

a vízgőz elnyelésével párátlanítja a levegőt, majd közvetett párolgásos hűtéssel csökkenti a levegő hőmérsékletét. 

US businessman Bill Gates arrives for TIME 100 Gala at Lincoln Center in New York, June 8, 2022. (Photo by ANGELA WEISS / AFP)
Bill Gates forradalmasíthatja a légkondicionálást
Fotó: AFP / Angela Weiss

Az amerikai Energiaügyi Minisztérium Nemzeti Laboratóriumának (NREL)  és a Xerox Palo Alto Kutatóközpontjának tudósainak márciusban közzétett elemzése szerint jelenleg a klímaberendezések a felelősek a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának közel 4 százalékártáért. Az NREL és a Xerox PARC közös közleménye szerint  a károsanyag-kibocsátások száma nőni fog, amint egyre többen szerelnek fel klímaberendezéseket, különös tekintettel Indiában, Kínában és Indonéziában.

A Blue Frontier a hagyományos rendszerekhez szükséges hűtőközegmennyiség egyharmadát, ötödét használja fel, és mivel a gép felépítése eltér a hagyományos klímaberendezésektől, így alacsonyabb globális felmelegedési potenciállal rendelkezik. 

A rendszerünk működtetése 85-87 százalékkal csökkenti a globális felmelegedéshez való hozzájárulást

– nyilatkozta Daniel Betts vezérigazgató a CNBC-nek.

A Föld sorsát veszélyeztetik a légkondicionálók 

Jó, hogy többen részesülhetnek a kényelem előnyeiből, de ez azt is jelenti, hogy sokkal több energiát használunk fel, és ezáltal nő a szén-dioxid-kibocsátás is

 – ezt már Jason Woods, az NREL vezető kutatómérnöke és az új tanulmány társszerzője mondta. 

A hagyományos klímatechnika gőzsűrítési ciklust használ a levegő hűtésére. Ebben a rendszerben hűtőközeget használnak a hűtéshez.

Air Conditioners At Mass Pike Boston
Fotó: Getty Images

A klórozott-fluorozott szénhidrogének és a részlegesen halogénezett klórozott-fluorozott szénhidrogének a klímaberendezések leggyakoribb hűtőközegeinek részét képezték, továbbá ezek a vegyszerek fokozatosan lebontják az ózonréteget. Néhány tucat olyan alternatíva létezik, amelyek nem károsítja az ózonréteget, de ezek a megoldások továbbra részesei a globális felmelegedésnek.

Az NREL és a Xerox PARC kutatása szerint a légkondicionáláshoz felhasznált energiából évente felszabaduló 

1950 millió tonna szén-dioxidból 531 millió tonna a levegő hűtésére, 599 millió tonna pedig a páratartalom eltávolítására szolgál. További 820 millió tonna származik a hűtőközeg-szivárgásból és a klímaberendezések gyártása és szállítása során kibocsátott üvegházhatású gázokból.