Az Alstom vasúti járműgyártó cég bejelentette, hogy a világ első hidrogénvonata, a Coradia iLint újabb történelmi mérföldkőhöz érkezett az alsó-szászországi Bremervörde városában: mostantól a világ első, 100 százalékban hidrogénnel működő vonatútvonalán közlekedik utasforgalomban.

A regionális vonat csak gőzt és kondenzvizet bocsát ki, miközben alacsony zajszint mellett üzemel. 

A 14 üzemanyagcellás meghajtású jármű a Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG) tulajdonában van. Az LNVG már 2012-ben elkezdte keresni a dízelüzemű vonatok alternatíváit, és ezzel lendületet adott a vonatok németországi fejlesztésének. A világpremier további projektpartnerei az Elbe-Weser vasúti és közlekedési vállalat (evb) és a Linde gáz- és gépipari vállalat.

Coradia iLint Wasserstofftriebzug von Alstom
Fotó: Christoph Busse

A Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde és Buxtehude közötti útvonalon 14 hidrogénüzemű Alstom regionális vonatot üzemeltetnek majd, amelyek fokozatosan felváltják a 15 dízelvonatot. 

Számos villamosítási projektje ellenére az európai vasúthálózat jelentős része hosszú távon nem lesz villamosított: sok országban még mindig számos dízelüzemű vonat van forgalomban, Németországban például több mint 4000 darab.

Idehaza a MÁV-Start is felméri, hogy érdemes lenne-e hidrogénüzemű vonatokat vásárolni a hazai sínekre, elsősorban a dízelvontatás kiváltására. A társaság kedvező döntés esetén 18 szerelvényt rendelne meg. Az Alstom mátranováki gyárában több mint 1,3 milliárd forint értékű beruházást zajlik. Ezzel párhuzamosan a létszám is bővül, száz új munkatársat vesznek fel.

Borítókép forrása: Alstom