A bostoni MIT vállalkozói akcelerációs program célja, hogy együttműködésre sarkallja a nemzetközi résztvevőket, akik aztán hatékonyabban segíthetik saját régiójuk fejlesztését. Magyar cégeknek ezzel lehetőségük nyílik arra, hogy a világ innovációs élvonalába kerüljenek.

Fotó: Bryce Vickmark / MIT

Az MIT REAP programba a világ minden tájáról igyekeznek bekerülni a szcéna ambiciózus szereplői.

Ebben az évben Magyarország is a kiváltságosok közé került, ugyanis hazánk jelentkezését is elfogadták a regionális vállalkozói akcelerációra,

amelyet az Egyesült Államok leghíresebb technológiai felsőoktatási intézménye, a Massachusettsi Műszaki Egyetem indított.

A globális kezdeményezés célja, hogy erősítse az innovációvezérelt vállalkozói ökoszisztémákat, amelyek hosszú távon hatással tudnak lenni a helyi és a világgazdaságra, valamint a társadalmi folyamatokra. A cél, hogy a világ egyik legmodernebb innovációs programjának segítségével a kiválasztott régiók is az élvonalba kerüljenek.

Az MIT évente 8 új partnerrégiót választ be a kétéves programba, belőlük multidiszciplináris csapatokat alkotnak, a meghívott regionális szereplőket pedig arra ösztönzik, hogy osszák meg egymással tapasztalataikat, tanuljanak egymástól.

Magyarország a 2022–23-ban rendezett, 9. évfolyamba került be, az amerikai egyesült államokbeli Kansas City, Omaha, St. Louis és Des Moines, a Dominikai Köztársaság, a brazil Piauí, illetve Nyugat-Ausztrália partnereként.

Minden régióból egyszerre képviselteti magát az adott ökoszisztéma öt legfontosabb csoportja, így a kormányzati, a nagyvállalati, az akadémiai szektor, a kockázati tőkések és a vállalkozók is. A magyarországi csapatot a Magyar Nemzeti Bank, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, az Oncompass Medicine Hungary Kft., a 77 Elektronika Kft., a 4iG Nyrt. és a Design Terminal alkotják.

Egy rázós évtizedben kell elérnünk a fenntartható gazdasági felzárkózást. A siker kulcsa a tudás, a tőke és az új technológiák összekovácsolása lesz

– hangsúlyozta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Hozzátette, hogy külön-külön, elszórva rengeteg innovációs potenciál van a magyar gazdaságban, célunk olyan platformok, jó gyakorlatok kialakítása, ahol az összekapcsolódó tudás nemzetgazdasági szinten is jelentős növekedési többletet generál.

Fotó: Bryce Vickmark / MTI

„Hatalmas lehetőség és megtiszteltetés, hogy az MIT-n képviselhetem a nagyvállalati és tőkebefektetői szempontokat. Rendkívül fontosnak tartom, hogy egy olyan ökoszisztémát hozzunk létre Magyarországon, amely izgalmas lehetőség a nagyvállalatok és befektetők számára” – nyilatkozta dr. Sárhegyi István űripari befektető, a 4iG leány CarpathiaSat kisebbségi tulajdonosa.

„Ma Bostont tartják az egészségipar Szilícium-völgyének. Nagy örömmel osztom majd meg otthon a tapasztalataimat, hogy minél több, nemzetközileg is sikeres, innovatív vállalkozás szülessen, amelyik hasznosítja a magyar tudományos eredményeket. A biotechnológia, egészségipar, különösen a digitális egészségügy izgalmas lehetőségeket kínál azoknak a szakembereknek, akik szeretnék, hogy a kutatási eredményeik a gyakorlatban is hasznosuljanak” – vélekedett dr. Peták István rákkutató, az Oncompass Medicine társalapítója.

„A részvétellel az a célunk, hogy beemeljük Magyarország innovációs ökoszisztémájába a legújabb és legjobb nemzetközi gyakorlatokat. Ezáltal előbbre tudunk lépni a nemzetközi innovációs rangsorokban” – osztotta meg gondolatait Jónás László, a Design Terminal szakmai vezetője.