Kihirdette az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) az Artemis I. rakéta új indulási dátumát. Az űrhajó a tervek szerint szeptember 27-én fog felszállni, tartalék dátumként pedig október másodikát határozták meg – számolt be róla a The Verge.

Artemis I launch, KENNEDY SPACE CENTER, FL - SEPTEMBER 3:  According to NASA the launch director scrubbed the  Artemis I launch attempt at approximately 11:17 a.m. EDT. Teams encountered a liquid hydrogen leak while loading the propellant into the core stage of the Space Launch System rocket.  (Photo by Jonathan Newton/The Washington Post via Getty Images)
Fotó: The Washington Post / Getty Images

Az űrügynökség eredetileg szeptember 23-ra tervezte a megismételt startot, de a felmerült logisztikai problémák mérlegelése után inkább a későbbi időpont mellett döntött. Az Artemis I.-küldetés keretében a NASA egy személyzet nélküli Orion űrkapszulát állít Hold körüli pályára.

A távlati terv az, hogy 2025-re ismét embereket juttasson a Hold felszínére.

Az új űrprogram nem indult zökkenőmentesen, a NASA első indítási kísérlete hajtóműhiba miatt félbeszakadt, a szeptember 3-án tett második kísérletet pedig azért kellett lefújni, mert az Artemis I. csapata hidrogénszivárgást észlelt, amelyet a mérnökök nem tudtak időben kijavítani.

Az azóta eltelt időben a szakemberek befejezték a hidrogénszivárgás elhárítását, kicserélték a tömítéseket a gyorscsatlakozó rendszer körül, amely segít a jéghideg folyékony hidrogénüzemanyagot a rakétába vezetni. A NASA mérnökei szeptember 21-re terveznek egy újabb tesztet, hogy kiderüljön, minden alkatrész képes-e kitartani a kilövéshez szükséges körülmények között is.

Ha minden a terv szerint halad, a NASA szeptember 27-én bocsátja útjára a rakétát.

A 70 perces indítási ablak helyi idő szerint 11:37-kor nyílik meg. A kilövés időpontja két másik jelentős űrbéli esemény közé került. A NASA szeptember 26-án a Double Asteroid Redirect (DART) misszió részeként  egy aszteroidára landoló űrhajót küld a világűrbe, október 3-án pedig a SpaceX legénysége indul el a Nemzetközi Űrállomásra.

Hamarosan kiderül, ki lesz a következő magyar űrhajós

Októberig négy névre szűkülhet az a lista, amelyből kikerül a következő magyar űrhajós – mondta a VG-nek az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, aki arról is beszélt, hogy az orosz–ukrán háború hátrányosan érint néhány nemzetközi űrprogramot is.