Az üzleti nyilvántartások tárolási szabályainak megsértése miatt akarnak súlyos bírságokat kiszabni a nagy befektetési bankokra az amerikai tőzsdefelügyeletek (SEC, CFTC). A The Wall Street Journal értesülései szerint az érintett bankok egyenként 200 millió dollárral megúszhatják a vizsgálatot, ha megállapodnak a szabályozókkal, s elismerik, hogy alkalmazottaik személyes üzenetküldő alkalmazások, például a WhatsApp használatával megsértették az ügyiratkezelési szabályokat.

The logo of the Whatsapp messaging application is seen in this photo illustration on November 8, 2017. Over 1 million users have downloaded a fake version of the Whatsapp messaging app from the Google Play store. A Reddit user discovered the scam which was used mainly to generate revenue through adds. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto) (Photo by Jaap Arriens / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Jaap Arriens / AFP

A 200 millió dolláros bírságban érintettek közt van a Bank of America, a Barclays, a Citigroup, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley és a UBS. 

A Jefferies Financial Groupnak és a Nomura Holdingsnak kisebb bírságot kellene fizetnie.

A SEC és a CFTC szeptember végéig, vagyis a szövetségi kormány folyó pénzügyi évének zárásáig bejelenti a bankokkal kötött megállapodásokat. Így ezek a büntetések még az idei végrehajtási bevételek között lesznek elszámolva.

A SEC és a CFTC szabályai szerint a brókercégeknek papíralapú dokumentumban kell megőrizniük és nyomon követniük alkalmazottaik írásbeli kommunikációját, ezek alapján ellenőrzik a szabályozók a befektetővédelmi törvények betartását. Az olyan szolgáltatások, mint a WhatsApp, beállíthatók úgy, hogy az üzeneteket néhány nap elteltével vagy a csevegés elolvasása után automatikusan töröljék. 

A privát üzenetküldők használata a világjárvány korai szakaszában vált gyakoribbá és nehezebben felderíthetővé, amikor a bankok és a brókercégek alkalmazottai otthoni munkavégzésre tértek át.

A szabályozók és a megfelelőségi szakértők amiatt is aggódnak, hogy a banki ügyekben a személyes és üzleti eszközök vegyes használata a hackerek kezére játszik – mondta Mark Berman, a CompliGlobe szabályozási tanácsadója, aki a SEC-szabályokat segít betartani a tengerentúli vállalatoknak. Úgy véli: a bírságok azért ilyen magasak, hogy legyen visszatartó erejük, emellett a demokraták szeretik a magas bírságokat és az erős üzeneteket. 
 

A 100 millió dollár feletti bírságok mind a demokrata, mind a republikánus kormányok idején kiugrónak számítanak.

 

A The Wall Street Journal emlékeztet, hogy az egyezségek mintájául az a megállapodás szolgál, amelyet a JPMorgan még tavaly decemberben kötött a tőzsdefelügyeletekkel: 200 millió dollárt fizetett a nyilvántartási hiányosságok miatt. Bár 

a JPMorgan irányelvei tiltották a WhatsApp üzleti célú használatát, de az ellenőrök a J. P. Morgan Securitiesnél több mint száz embert és több tízezer olyan üzenetet azonosítottak, amelyeket a cég nem őrzött megfelelően.

A Bank of America, a Morgan Stanley és a Barclays az elmúlt hónapban hozta nyilvánosságra, hogy 200 millió dollárt – ugyanannyit, mint a JPMorgan – fizet a vizsgálatok lezárásáért. Több más bank is nyilvánosságra hozta, hogy tárgyalásokat folytat a szabályozókkal a vizsgálatokról, de nem közölték, hogy mennyit fizetnének. 

A tárgyalásokat ismerő személyek szerint 

a védőügyvédeket és a bankok jogi vezetőit bosszantják a magas bírságok,

 hiszen a vizsgálatok nem tártak fel csalást, és az ügyfelek sem szenvedtek kárt. Nem véletlen, hogy a SEC ambiciózus vezetőjét, Gary Genslert támadják a republikánusok. A keménykezű Gensler még a határidős piaci felügyelet (CFTC) vezetőjeként híresült el, amikor döntő szerepe volt a „pénzügyi vadnyugatot” megregulázó, 2010-es Dodd–Frank Wall Street reform és fogyasztóvédelmi törvény előkészítésében, amelyet az Obama-adminisztráció legjelentősebb reformjának tartanak. A Biden-érában került a tőzsdefelügyelet (SEC) élére, s célkeresztjébe vette a lufiként dagadó üres tőzsdei társaságokat (SPAC), az order flow eladásokat és a kriptopiacokat.