A Tungsramnak is szerepe volt abban, hogy az idén májusban munkába állhatott a Semmelweis Egyetem klinikáján az egyetem immár saját robotsebészeti műszere, amellyel az első napokban három műtétet is végrehajtottak. A Da Vinci Xi rendszerrel januárban végeztek először beavatkozást. A robotsebészeti eszközökkel komplex műtétek is végezhetők.

 

Orvostechnológiai siker a csődeljárás árnyékában

A társaság fejlesztése a robotkarban használt, elengedhetetlenül fontos volfrámszálon (tungsten) keresztül kapcsolódik az egyetemen is használatba vett eszközhöz. A munkában való részvétele azért is figyelemre méltó, mert a Tungsramról az utóbbi időkben elsősorban a csődhelyzete kapcsán lehet olvasni. Pedig közben továbbra is folyik a modern technológiájú termékek fejlesztése és gyártása az alkatrészek és szolgáltatások üzletágában, amely a Tungsram gyárainak a hasonló specialitásaira épül.

Jörg Bauer, a Tungrsam Zrt. vezérigazgatója cége jövőjét éppen a volfrámszálhoz hasonló sikersztorikban látja.

„A múltban megismert anyagokat, képességeket jövőbiztos iparágakban hasznosíthatjuk, ha a közelgő csődegyezségi tárgyaláson sikerül megállapodni a hitelezők többségével, és tovább folytathatjuk a vállalat átalakítását fenntartható irányba” – jelentette ki.

Olyat is tud a Da Vinci Xi, amit a laparoszkópos megoldás nem 

A Da Vinci sebészrobotrendszert világszerte használják, hatezernél is több működik belőle, és 1,2 millió beavatkozást hajtottak már végre ezek segítségével. A rendszer robotkarjait egy irányítópulton keresztül kezelhetik az orvosok, ahol 3D-s videórendszer és felnagyított, nagy felbontású kép segítségével látják a műtéti területet. A robotkarok segítik a sebészeti eszközök egészen finom, precíz kezelését, olyan bonyolultabb eljárások is végezhetők velük, amelyek hagyományos műtéti eljárásokkal vagy laparoszkópos megoldással nem.

Az egyik fő irány az orvosi robottechnológia 

Mint Bánhidi Viktor, a Tungsram hajdúböszörményi és budapesti gyárának igazgatója felidézi, a volfrámból, ebből a hihetetlenül kemény fémből készült huzalt a világ fényforrásiparágában 1906-tól használják izzószálként. Egykori vezető világítástechnikai gyártóként a Tungsram 120 éve gyűjti az ismereteket erről az anyagról. 

Mivel a hagyományos izzók mára visszaszorultak, a Tungsram új irányokat választott a volfrámszálak fejlesztésének, például a fenti robottechnikát, azon belül is az orvosieszköz-alkatrészeket. 

Szakemberei két év alatt dolgozták ki egy olyan volfrámszál anyagát és gyártástechnológiáját, amely megfelel a legszigorúbb orvosi technikai előírásoknak is. Az FDA, az USA Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrzési Hatósága is validálta a terméket, amelyből több százezer kilométernyi mennyiséget szállítanak vevőkhöz, elsősorban az Egyesült Államokba.