Január óra már 114 onkológiai robotsebészeti műtétet végeztek az Országos Onkológiai Intézetben és konzorciumi partnerénél a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben. Az eszközöket 1,3 milliárd forint európai uniós forrásból szerezték be, a két Da Vinci X robot segítségével rekeszizom alatti laparoszkópos sebészeti műtétek végezhetők. 

6377236 05.11.2020 Medics participate in a surgical operation with the aid of the Da Vinci robot system at Moscow City Clinical Hospital ?50, in Moscow, Russia. Vladimir Astapkovich / Sputnik (Photo by Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik via AFP

Nagyon gyorsan tanulnak az orvosok

Mérföldkő, hogy már május végén megtörtént a századik beavatkozás a két kórház robotműtőjében, mondta Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgató-főorvosa. Kiemelte, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) plusz támogatásával megérkezett egy robotsebészeti szimulátor is, és elindulhatott az oktatás. A robotok tavaly decemberben érkeztek meg és egy hónapos betanítás után az első műtétet január 21-én végezték el – tette hozzá a főigazgató-főorvos.

Egyelőre a két intézmény 150 robotsebészeti műtétre kapott finanszírozást a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). Idén novembertől azonban új finanszírozási év indul, a cél az, hogy 2023. júniusáig összesen 200-200 robotsebészeti beavatkozás megvalósulhasson a két intézményben – tette hozzá az OOI főigazgató-főorvosa. 

Az onkológiai műtétek közül 58-at az OOI-ben, 56-ot pedig a Jahn Ferenc Kórház- és Rendelőintézetben végeztek el. 

A robotsebészeti műtétek kisebb metszéssel járnak, kevésbé fájdalmasak és sokkal gyorsabban gyógyulnak a betegek is, mint egy hagyományos hasi műtét után – sorolta a robotsebészeti műtétek előnyeit Tenke Péter, a Jahn Ferenc Kórház- és Rendelőintézet osztályvezető főorvosa.

A robot azt a mozdulatot utánozza le, amit a sebész végez és akár az operáló orvos kézremegését is képes kiküszöbölni. Amíg januárban az első műtétek hossza 300 perc volt, mára a műtéti idők 180 percre rövidültek, ezért a várólisták is csökkentek – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Gyorsabb gyógyulás, kevesebb fájdalom

Az urológiai robotműtétek után a betegeknél 5 nap után el tudták távolítani a katétert, korábban ez 14-21 nap is volt. A páciensek hamarabb vissza tudnak térni a munkaerőpiacra. 

Az OOI főigazgatója elmondta, év végére a tervek szerint mind a négy orvosegyetemen elérhetők lesznek a robotsebészeti beavatkozások, így összesen hat robottal műthetők a daganatos betegek. 

A robotsebészet megoldást nyújthat a korai stádiumú méhnyak és méhtest rákos betegek számára – mondta Novák Zoltán, az OOI osztályvezető főorvosa. Kiemelte, egy picike nyíláson keresztül végeznek komoly műtéteket, így  hagyományos laparoszkópos műtétekhez képest precízebben tudnak operálni, az idegek megtartása mellett. A robot másik előnye, hogy az orvos kevésbé fárad el a műtétek során, úgy fogalmazott, hogy relaxált környezetben operálhat az orvosok.