Cégvilág

Ukrajnában a katonaság irányítása alá helyeztek öt vállalatot

A Motor Szics, a Zaporozhtransformator, az AvtoKrAZ, az Ukrnafta és az Ukrtatnafta társaság eszközei mind az ukrán védelmi minisztériumhoz kerültek – jelentette be Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács titkára.

Öt ukrán céget is a védelmi minisztérium irányítása alá helyeztek – jelentette be az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács titkára, Olekszij Danilov. Az Ukrinform arról ír, hogy erről november 6-án döntött az ország katonai vezetése.

(From L to R) Secretary of the National security and defence council of Ukraine Oleksiy Danilov, Ukrainian Minister of Defence Oleksii Reznikov and the Ukrainian Prime Minister Denys Shmyhal hold a press conference in Kyiv on November 7, 2022. - Ukraine announced it had received more air defence systems from Western military allies, as officials in Kyiv said the situation with supplies was "tense" after protracted Russian attacks on energy facilities. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács titkára, Olekszij Danilov a kép bal oldalán.
Fotó: Sergei Supinsky / AFP

A Motor Szics, a Zaporozhtransformator, az AvtoKrAZ, az Ukrnafta és az Ukrtatnafta az az öt ukrán cég, amelyeknek minden eszköze a katonasághoz került.

A hírek szerint az átcsoportosításról a katonai szükség miatt döntöttek.

 A lefoglalt katonai tulajdonba került, kezelésüket a továbbiakban az ukrán védelmi minisztérium végzi

– jelentette be Danilov. Hozzátette, hogy a hadiállapot lejárta után az említett vagyontárgyakat visszaadják tulajdonosaiknak, vagy értéküknek megfelelően megtérítik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök még 2021. március 24-én életbe léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács határozatát, amely a Motor Szicset állami tulajdonba helyezte. 

A cég a világ egyik legnagyobb repülőgép- és helikopter-hajtóműveket, valamint erőművi gázturbinákat gyártó vállalata. 

2022. október 23-án Ukrajna Biztonsági Szolgálata őrizetbe vette Vjacseszlav Boguslajevet, a Motor Szics elnökét és a társaság külgazdasági tevékenységekkel foglalkozó osztályának vezetőjét. A két vezetőt azzal vádolják, hogy együttműködtek Oroszországgal. A vádak szerint a Motor Szics orosz repülőgépekhez szállított alkatrészeket és más katonai cikkeket.

Elkezdődött az ostrom: áram és víz sincs már Herszonban

Egy vasárnapi rakétatámadás után megsérült a várost ellátó vízerőmű, borzasztó dolgok várnak az ott maradt civilekre.

A honvédelemhez sorolt Ukrnafta energetikai cég többségi tulajdonos a Naftogazban, és 60 százalékát birtokolja Kremencsuk legnagyobb olajfinomítójának.

Az AvtoKrAZ Európa egyik legnagyobb nehézgépjármű-gyártója. A Zaporozhtransformator egy transzformátor- és reaktorberendezéseket gyártó vállalat, a cég még a háború kirobbanása előtt leállt. 

 

vállalat Honvédelmi Minisztérium Ukrajnában
Kapcsolódó cikkek