Az Apple beszállítója, a Foxconn arra számít, hogy a koronavírus-járvány miatti lezárások után a Csengcsouban lévő kínai üzemében december végére, január elejére teljes mértékben helyreállhat a termelés. A világ legnagyobb iPhone-gyárának számító üzemben a múlt hónapban sztrájkolni kezdtek a dolgozók a zéró-Covid-szabályozás miatt.

Products and Displays at CES Asia Signage for Foxconn Technology Group is displayed at the company's booth at the CES Asia 2018 show in Shanghai, China, on Wednesday, June 13, 2018. The show runs through June 15. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg

A Foxconn közölte, hogy novemberben  11,4 százalékkal visszaesett a bevétele éves szinten a koronavírus-járvány miatt.

Az általános járványhelyzet leginkább a novemberi időszakot sújtotta, de a problémát sikerült megfékezni

– olvasható a cég közleményében. A vállalat hozzátette, hogy 

elkezdték az új alkalmazottak toborzását, és fokozatosan visszaállítják a termelési kapacitást a normális szintre.

A Foxconn azt is megjegyezte, hogy az okostelefonokat is magába foglaló intelligens szórakoztatóelektronikai üzletág novemberi bevétele éves szinten nagymértékben csökkent. A visszaesést a szállításokkal és a csengcsoui gyárban fellépő termelési zavarokkal magyarázta. További részletekre nem tért ki.

 

A csengcsoui üzemben rendkívül szigorú Covid–19-korlátozások voltak érvényben, ami miatt a gyári munkások lázadozni kezdtek. Az iPhone készülékek gyártása emiatt leállt, ez pedig rendkívül kényelmetlen helyzetet idézett elő az Apple-nek, hiszen lehetőség mutatkozott, hogy nem fogja tudni kiszolgálni a karácsonyi, illetve a januári kínai holdújévi ünnepek keresletét.

A novemberi zavargások alkalmával a tiltakozó dolgozók még a Foxconn biztonsági személyzetével is összecsaptak. A csengcsoui gyár termelése több mint 30 százalékkal esett.

A zérótolerancia megrendítette a bizalmat a kínai gazdaság megbízhatóságában

Kína szakértői várakozások szerint márciusban megkezdheti a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos feloldását, a zérótolerancia politikája azonban ártott a nemzetközi bizalomnak, és megkérdőjelezi az ország szerepét a globális ellátási láncokban.

Elemzők szerint a Foxconn csengcsoui gyárában szerelhetik össze a boltokba kerülő iPhone készülékek nagyjából 70 százalékát. Ráadásul az összes prémiumtermék, például az iPhone 14 Pro is innen kerül ki.

Ha a toborzás zökkenőmentesen megy, nagyjából egy hónapra lesz szükség a termelés maradéktalan helyreállásáig 

– nyilatkozta egy az ügyet közvetlenül ismerő személy a Reutersnek. A forrás azt is elmondta, hogy a Foxconn és a helyi önkormányzat is nagy erőkkel igyekszik feltölteni a gyár üresen maradt pozícióit, viszont ez egyelőre nem megy gördülékenyen. a helyi lakosok fenntartásokkal kezelik a céget a novemberi zavargások óta.

A Foxconn – amelynél a negyedik negyedévben a bevételek enyhe csökkenésére számítanak – hivatalosan nem kommentálta az ügyet, de egy bennfentes információ szerint a vállalat egyelőre nem tudott használható ütemtervet felállítani a termelés helyreállásáról.