Több mint százezer embert vett fel masszív toborzókampányában a Foxconn legnagyobb kínai gyárába, számolt be a kínai állami sajtóra hivatkozva a CNN. „Végre teljesítettük a kitűzött kvótát, és egyelőre nem veszünk fel további munkaerőt” – nyilatkozta a Yicainak Jang Han, az Apple beszállítójának vezérigazgatója.

Zhengzhou Foxconn offers high salary to recruit 200 thousand workers Thousands of workers get off work at Foxconn in Zhengzhou city, central China's Henan province, 15 September 2021. (Photo by Zhou Bo / Imaginechina via AFP)
Sikeres volt a munkaerő-toborzás. 
Fotó: Zhou Bo / AFP


Az amerikai hírtelevízió emlékeztetett, hogy a tömeges munkaerőfelvétel akkor történt, amikor az Apple súlyos ellátási problémákkal küzd a csengcsoui összeszerelő létesítményben, és arra számít, hogy az iPhone 14 szállítások éppen a kulcsfontosságú ünnepi vásárlási szezon kezdetén válik problémássá. 

A koronavírus-járvány miatt az üzemet lezárták, és az embertelen körülmények miatt a dolgozók egy része elmenekült. A Foxconn ezért kényszerült új emberek felvételére, és novemberben megnégyszerezte az üzemben dolgozók napi bónuszát. „Nagyon kemény volt” – ismerte el Jang. „A Foxconn ezúttal át tudja vészelni a munkaerőhiányt, és ezt a kormányunknak köszönhetjük” – tette hozzá. A hatóságok egészen szokatlan módszerekhez folyamodtak ennek érdekében, felszólították például a helyi tisztségviselőket és a hadsereg veteránjait, hogy vállaljanak állást a Foxconnál legalább egy-hat hónapos időtartamra. A Global Times című állami bulvárlap tudósítása szerint ezt több káder meg is tette. A csengcsoui a világ legnagyobb iPhone összeszerelő üzeme, amely a Foxconn globális kapacitásának 50-60 százalékát adja.
Az Apple korábban figyelmeztette a fogyasztókat, hogy a fennakadások miatt nem érkezik majd annyi iPhone 14 Pro és Pro Max az Egyesült Államokba, mint amennyit eredetileg reméltek, ezért hosszabb várakozási időre kell számítani. Az UBS jelentése szerint ezekre a modellekre jelenleg 34 napot kell várniuk az amerikai vásárlóknak.