Négy év után távozik a posztjáról Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója. A hazai távközlési piac egyik legnagyobb szereplője évek óta piaci problémákkal küzd, így az igazgatótanács szerint a cégnek új vezetőre van szüksége – írta a Bloomberg.

Vodafone Group Plc Chief Executive Officer Nick Read Interview
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Read egyik legnagyobb kudarca, hogy a Vodafone részvényárfolyamának évek óta tartó zuhanását nem tudta megfékezni, 2018-as kinevezése óta a világ második legnagyobb telekommunikációs vállalata 44 százalékot veszített részvényei értékéből. Emellett a rivális cégekkel való egyesülést sem sikerült elérnie, ami a piaci helyzetét erősíthette volna.

 

A bukás ellenére vezérigazgatói pályafutása alatt több sikert is elért. A vállalat megszorításokat hajtott végre, és adósságait is jócskán lecsökkentette. Read a Vodafone több tízezer mobiltelefon-állomását kiszervezte és a tőzsdére vitte, múlt hónapban pedig sikerült eladnia a Vantage Towers AG-ben lévő részesedéseit egy magántőkealapnak, amely a vállalat értékét 16,3 milliárd dollárra becsülte.

Ennek ellenére a Vodafone nem tudott olyan üzleteket nyélbe ütni, amelyek a legnagyobb piacokon lecsökkenthették volna a versenytársak számát. Egy olasz üzletre való megkeresését visszautasították, elhalasztották a fúziós lehetőségeket Spanyolországban, és a riválisával, a brit CK Hutchinson Holdings Ltd. birtokában lévő Three-vel folytatott tárgyalások, bár nyilvánosak, de még közel sem értek véget. A Vodafone kihívásai pedig 2022-ben megsokszorozódtak, miután az orosz–ukrán háború miatt az energiaköltségek az egekbe szöktek, az pedig rontott a bevételeken.

Egyetértettem az igazgatótanáccsal, most van itt annak az ideje, hogy átadjam az irányítást egy új vezetőnek, aki képes a Vodafone erősségeire építeni, és meg tudja ragadni a vállalat előtt álló lehetőségeket

– mondta Read a hétfői nyilatkozatában.

A vezetői posztot ideiglenesen Margherita Della Valle pénzügyi igazgató veszi át, amíg a Jean-Francois van Boxmeer elnök által vezetett igazgatótanács új embert keres a pozícióra, a vállalatnak két évtizede dolgozó Read pedig márciusig tanácsadóként fog működni, ezután a jövője bizonytalan. Mivel a Vodafone még sohasem nevezett ki külsős vezérigazgatót, az utódnak valószínűleg már van korábbi kapcsolata a vállalattal. A jelenleg fennálló gazdasági problémák mellett nem lehet egy új emberre bízni a vállalat vezetését.

Carl Murdock-Smith, a Berenberg elemzője szerint ketten a legesélyesebbek:

  • Stephen Carter, az Informa Plc vezérigazgatója és a Vodafone-igazgatótanács tagja.
  • Nick Jeffrey, a brit Vodafone korábbi vezetője, aki az amerikai Frontier Communications élén áll.

Akárki is lesz az új vezérigazgató, hasonló akadályokat kell majd leküzdenie, mint amibe Read belebukott.

„A Vodafone jókora kihívások előtt áll. Németország nem teljes erőbedobással játszik, a megélhetési válság gyengíti a piacjavítás támogatottságát, és a legkönnyebben megvalósítható tranzakciót már bejelentették. A Vantage-ügy után a tőkeáttétel kényelmetlenül magas maradt, és az osztalékpolitikát is felülvizsgálat alatt állónak kell tekinteni” – írta Jerry Dellis, a Jefferies elemzője.