Az Air France-KLM csoport tízéves megállapodást kötött a francia TotalEnergies vállalattal 800 ezer tonna fenntartható forrásból származó kerozin (SAF) vásárlásáról 2023-tól – közölte a légitársaság kedden.

A két társaság csaknem tíz éve működik együtt a fenntartható kerozin gyártásában és felhasználásában. 

A zöldüzemanyagot Franciaországban állítják elő állati zsírokból és használt sütőolajból.

A légitársaság szerint csak olyan terméket vásárolnak, amely nem veszélyezteti az élelmiszerellátást vagy az állatok takarmányozását, és nem tartalmaz pálmaolajat.

Tegel Airport Closes Following Opening Of New BER Berlin Brandenburg Airport
Fotó: Maja Hitij / Getty Images

Korábban az Air France-KLM csoport 1,6 millió tonna fenntartható kerozin vásárlásáról állapodott meg a Neste és a DG Fuels vállalattal tíz évre. 

A társaság célja, hogy 2030-ra 10 százalékra emelje a fenntartható forrásból származó kerozint a jelenlegi 3 százalékról. 

A közleményben kiemelték, hogy a zöldüzemanyag használatával 2019-hez viszonyítva a légitársaság egy árukilométerre vetített emissziója 30 százalékkal csökkenthet 2030-ra. A fenntartható kerozin szén-dioxid-kibocsátása 80 százalékkal kisebb a hagyományos üzemanyagénak a teljes életciklusra vetítve – tették hozzá.

Benjamin Smith, az Air France-KLM csoport vezérigazgatója fontos mérföldkőnek nevezte a megállapodást. A flottamodernizáció, fenntartható kerozin használata és az üzemelés optimalizálása a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének három lépése – idézték a közleményben a cégvezetőt.

Zöldülnek az olajtársaságok, de nem eléggé és nem elég gyorsan

Az európai olajtársaságok közül a TotalEnergies veszi a legkomolyabban a zöldátállást.