A japán Suzuki autógyártó csütörtökön bejelentette, hogy az új növekedési stratégiája részeként 4,5 ezer milliárd jent, azaz közel 35 milliárd dollárt fektet be kutatás-fejlesztésbe, valamint tőkeberuházásokba a 2030-as költségvetési év végéig – írta a Reuters.

'Mondial De L'Automobile' - Paris Motorshow 2014 : Press Preview
PARIS, FRANCE - OCTOBER 02:  A Vitara produced by Suzuki is presented during the press day of the Paris Motor Show on October 02, 2014, in Paris, France. The Paris Motor Show will showcase the latest models from the auto industry's leading manufacturers at the Paris Expo exhibition centre.  (Photo by Chesnot/Getty Images)
Fotó: Chesnot / Getty Images

A tervek szerint ennek közel felét az elektromos és az önvezérlő autók technológiai fejlesztéseire, a másik felét új gyárak létesítésére fordítja, amelyek akkumulátorokat és járműveket készítenének megújuló energiaforrások felhasználásával.

A Suzuki közölte, hogy 2023-ban Japánban, 2024-ben pedig Európában és Indiában is piacra dobja az első akkumulátoros villanyautóját, ezzel párhuzamosan pedig világszerte elérhetővé teszi az elektromos motorkerékpárjait.

A Suzuki árfolyama 1 éves
 

Az előrelépés egy másik autóipari óriással, a Toyotával való együttműködés eredménye, amely segítségével a Suzuki beindította a saját EV-részlegét és most a piacon is bizonyítani akar.

Vállalatunk az tervezi, hogy megtanulja a Toyotától, hogyan lehet a technológiát kis méretű elektromos autók gyártására használni. Célunk az, hogy a hazai és az európai piacok mellett az indiai utakon is megjelenjenek a járműveink

 – mondta Szuzuki Tosihiro, a cég elnöke a bejelentés előtt pár héttel egy indiai üzleti találkozón.

India büszkélkedhet a világ egyik leggyorsabban növekvő elektromosautó-piacával, a japán vállalat pedig abban bízik, hogy korán meg tudja vetni a lábát Dél-Ázsiában.