A Nikola és az ExxonMobil igazgatótanácsaiból és aktivizmusáról is ismert Jeff Ubben 400 millió eurós részesedést szerzett a német Bayer gyógyszer- és vegyipari óriásban, és azonnal komoly belső változtatásokra és egy külsős vezérigazgató kinevezésére szólította fel a vállalatot – írta a Financial Times.

Bayer Leverkusen
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ubben Inclusive Capital (IC) nevű cége 8,18 millió Bayer-részvényt birtokol közvetlenül, ami 0,83 százalékos részesedés. A a Bayer számára kritikus időszakban történik, mivel Werner Baumann vezérigazgató munkaszerződése 2024 áprilisában lejár.

A német üzletembert a Monsanto mezőgazdasági vállalat 2016-os felvásárlása óta heves bírálatok érik – a 63 milliárd dolláros üzletet, amely a kezdetektől fogva a részvényesek ellenállásába ütközött, széles körben az utóbbi idők egyik legkárosabb felvásárlásának tartják. Ez ugyanis magával hozott egy sor egészségügyi pert a Roundup márkájú gyomirtó miatt, a Bayer részvényei pedig azóta gyengélkednek.

 

Az IC belépését követően Ubben komoly átalakításokat szorgalmazott a konszernen belül, a vállalati struktúrától kezdve egészen a vezetésig.

Szerintem inkább egy külső személyre lenne szükség a Bayer vezérigazgatói posztján. Ez egyértelmű szakítás lenne a múltban megszokott, belső kinevezésektől. Azonban a vezérigazgatónak – egyéb kötelezettségei mellett – a részvények értékét is meg kell növelnie, amire a jelenlegi vezetés eddig nem volt képes.

– mondta a befektető. Emellett rámutatott, hogy érdemes megfontolni a vállalat három nagy szektorának, a gyógyszeripari, fogyasztói egészségügyi és agrártudományi részlegnek a szétválasztását. Bár ezt a lépést nem feltétlenül tartja szükségesnek, példaként felhozta a német Volkswagen sikerét, amikor tőzsdére vitte a Porschét.

Bár belsős információk szerint a vezetés nem mutatott erős hajlandóságot a status quo felrúgására, Jeff Ubbennek sok támogatója van a vállalatnál, többek között David Hero, a Harris Associates igazgatója is, amely a Bayer ötödik legnagyobb befektetője. 

Ha az aktivista befektető valamit mond, akkor a többi részvényes figyelni fog.

Ubben 2020-ban hagyta ott az általa alapított ValueAct Capital fedezeti alapot, és indította el az Inclusive Capitalt. A társadalmi és környezetvédelmi befektetésekre összpontosító cég korábban az elektromos teherautókat gyártó Nikola, valamint az AES és az Enviva energetikai vállalatban volt befektető.