A Magyarországon továbbra is piacvezető Wizz Air rekordév után újabb rekordra készül – ezzel a címmel adott ki közleményt a magyar gyökerű diszkont-légitársaság.

Wizz Air Airbus A321neo
Wizz Air Airbus A321NEO aircraft as seen taxiing and taking off, departing from Eindhoven EIN EHEH International Airport in the Netherlands. The new modern and advanced airplane has 239 seats in a new configuration, it is the NEO version New Engine Option of Airbus offering lower fuel consumption and CO2 emissions, having the registration HA-LVB and is powered by 2x PW jet engines. WizzAir is an ultra low-cost airline with head office in Budapest Hungary. The world passenger traffic declined during the coronavirus covid-19 pandemic with the industry struggling to survive. Eindhoven, Netherlands on November 8, 2020 (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Nicolas Economou / AFP

A címadás talán nem véletlen: a Ryanair vezérigazgatója, a híres-hírhedt Michael O’Leary éppen kedden tartott Budapesten sajtótájékoztatót, amelyen Magyarország legnagyobb légitársaságának nevezte az általa vezetett ír fapadost. A Wizz Air most azt írta, hogy

immáron 30 ország 64 úti célja érhető el Magyarországról (Budapestről és Debrecenből) a kínálatukban.

„A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága büszkén jelenti be, hogy a tavalyi rekordot jelentő utasszámot követően a 2023-as foglalási adatok alapján ismét kiemelkedő évre számít. A megnövekedett utasszámra további kapacitásnöveléssel reagált a légitársaság, így a korábban 12 gépből álló budapesti bázisát júniustól egy újabb Airbus A321neo modellel bővíti” – hívták fel a figyelmet. A légitársaság jelenleg 177 Airbus repülőgépből álló flottája az átlagosan 4,6 éves repülőgépeknek köszönhetően már most is jóval fiatalabb, mint a nagyjából 10 éves gépparkkal rendelkező versenytársaié.

A közleményből az is kiderült, hogy tavaly rekordszámú utast szállítottak, megduplázva ezzel a 2021-es teljesítményét. A forgalomnövekedésnek köszönhetően a légitársaság járatainak kihasználtsága decemberben elérte a 84,5 százalékot, ami az előző évhez képest 9,1 százalékos növekedés. A folyamatos kapacitásnövekedésnek köszönhetően 2023 nyarára az összes Magyarországról elérhető üléskapacitás 32 százalékát a Wizz Air biztosítja.

A légitársaság továbbra is elkötelezett a hazai növekedés mellett, jól mutatja ezt az is, hogy a Wizz Air a versenytársak közül a legtöbb útvonalat kínálja a magyar fővárosból. „A turisztikai iparág és ezzel együtt a célországok gazdaságai is nyertesei ennek az eredménynek. Mi továbbra is mindent megteszünk azért, hogy minél több ember számára tegyük elérhetővé a megfizethető és környezettudatos repülést, hiszen ez a fajta flexibilitás az, ami mozgásban tudja tartani a gazdaságot” – mondta Jeckel Evelin, a Wizz Air hálózatfejlesztésért felelős igazgatója.

A folyamatos járatbővítések mellett a légitársaság rendszeresen toboroz új kollégákat is Európa-szerte és azon túl is. Budapesten legközelebb január 28-án, február 2-án és 17-én, Debrecenben pedig február 24-én nyílik lehetőség arra, hogy a leendő kollégák részt vegyenek a Wizz Air nyílt napjain.