Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) egyszerre tíz olyan eljárás szüntetett meg, amelyeken a gödi Samsung által forgalomba hozandó ionizáló sugárzást létrehozó, azaz röntgenberendezések engedélyezése kapcsán dolgozott.

Göd, 2014. április 8.A második legnagyobb magyarországi Samsung-vállalat, a Samsung SDI Magyarország Zrt. bezárt gödi üzeme 2014. április 8-án, ahol színestelevízió-képcsövet, plazmatévépaneleket és mobiltelefon-kijelzőket gyártottak, de már nincs piacuk.MTI Fotó: Beliczay László Göd, 2014. április 8.
A második legnagyobb magyarországi Samsung-vállalat, a Samsung SDI Magyarország Zrt. bezárt gödi üzeme 2014. április 8-án, ahol színestelevízió-képcsövet, plazmatévépaneleket és mobiltelefon-kijelzőket gyártottak, de már nincs piacuk.
MTI Fotó: Beliczay László
A Samsung nem tett eleget időben a hiánypótlási felszólításnak.
Fotó: Beliczay László / MTI

A szabály az szabály

Bár a Samsung SDI Magyarország Gyártó és Értékesítő Zrt. Gödön folyó beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemeltnek minősülnek, ez nem jelenti azt, hogy a társaság kérelmei akadály nélkül átmennek a hatósági szűrőkön. Jelen esetben az történt, hogy az OAH a Samsung Zrt. 2023. január 3-i kérelmére tíz olyan engedélyezést indított, amelyek az említett berendezések forgalomba hozatalára vonatkoztak. A hivatalnak a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügyeket 42 napon belül kell elbírálnia. Ebbe az időbe nem számít bele az az idő, ami az ügyfél mulasztásával vagy hiánypótlásával telik el, de az ügyfélnek akkor is tartania kell magát a hiánypótlásra rendelkezésére álló időhöz.

Az OAH január 16-án 30 napot adott a Samsungnak arra, hogy juttassa el hozzá a pótlólag kért adatokat. 

A 30 napos határidő 2023. február 15-én járt le, de „az ügyfél a hiánypótlásra felhívásnak nem tett eleget mai napig” – olvasható a hivatal március 23-i határozatában.

 Az OAH, mivel az ügyfél mulasztása miatt nem tudta elbírálni a kérelmeket, a jogszabálynak eleget téve megszüntette az eljárást. A végzés ellen fellebbezésnek helye nincs, a végzés a közléssel végleges és végrehajtható. Ellene, annak közlésétől számított 30 napon belül – jogszabálysértésre hivatkozva – a Fővárosi Törvényszékhez címzett, de az OAH-hoz benyújtott, kereseti kérelemnek van helye.

A dél-koreai hátterű vállalat a következő ionizáló sugárzást létrehozó berendezéseket szertette volna forgalmazni: Hitachi High-Tech Science EA8000, Xavis Xscan-A130H, Olympus Delta Professional, Raypia Vegaray, Xavis Xscan-A130H, Nikon XT H320, Innometry INNO-BX0110T, Innometry INNO-BX110D-T216W, Innometry INNO-BX150S-T110W és SFA Engineering Axcel iCT-150DHDA-B.