Ikonikus tokaji borászattal szélesíti befektetési portfolióját a BDPST Group, amely megállapodást kötött a minőségi tokaji borairól és borkülönlegességeiről ismert Patricius Borház Zrt. százszázalékos tulajdonának megvásárlásáról. Tőkebefektetőként a BDPST Groupnak már erős a jelenléte a világörökségi védettséget élvező térségben, ugyanis a Tokaji borvidéken üzemelteti az ötcsillagos Andrássy Kúria & Spat és annak lokális és regionális ételekre specializálódott éttermét, a Bobajkát – jelentette be közleményében a vállalat.

Tokaj,
borászat, bor, szőlő, szőlőültetvény,
BDPST
A tokaji a Patricius Borházat vásárolta meg a BDPST Group.
Fotó: Dancsecs Ferenc

A Patricius Borház Zrt. megvásárlásával a holding a szálláshely-szolgáltatások és vendéglátás után immár a bortermelés területén is a meghatározó szereplők közé lép elő Magyarország legrégebbi és legismertebb borvidékén.

A BDPST Group képviselői március 2-án írtak alá megállapodást arról, hogy a holdingcég százszázalékos tulajdonészt vásárol a Patricius Borház Zrt.-ben.

A tranzakcióhoz kapcsolódóan a Patricius Borházat körülvevő termőterületeket is megvásárolta a cég, hogy továbbra is magas szakmai színvonalú szőlőtermelést folytathassanak.

A több mint húsz éve alapított, bodrogkisfaludi székhelyű Patricius Borház az UNESCO világörökségi helyszínei között jegyzett Tokaj-hegyaljai borvidék egyik meghatározó borászata. 2016-ban elnyerte az Év Pincészete díjat, tokaji borkülönlegességei pedig számos szakmai díjban részesültek az elmúlt években. A világ legnagyobb és egyik legrangosabb borversenyeként jegyzett londoni Decanter World Wine Awards 2021-es megmérettetésén a Patricius Borház 2017-es 6 puttonyos aszúja platinaérmes minősítést szerzett, kivívva a nemzetközi szakmai közönség elismerését.

A BDPST Group nem titkolt célja, hogy olyan akvizíciókat hajtson végre, amelyek eredményeként a nemzetközi versenyben is helytállhat azokban a szektorokban, ahova befektet.

Az 5300 hektár kiterjedésű Tokaji borvidék Magyarország legismertebb borrégiója, amely – többek között – az egyedülállóan szigorúan szabályozott tokaji aszú készítéséről, másrészt száraz fehérborairól ismert. Ugyanakkor a régió mind a bortermelés, mind a borturizmus terén további jelentős fejlesztési potenciállal rendelkezik.

„Jól illeszkedik stratégiai elképzeléseinkbe a most aláírt megállapodás, hiszen a Tokaji a legismertebb magyar márkák egyike, ezáltal országimázsunk fontos része, egyúttal fontos, megóvandó világörökségi értékünk. A Patricius Borház megvétele része annak az építkezésnek, amelynek eredményeképpen a Tokaji borvidéken minden téren a meghatározó szereplők egyike lehetünk a minőségi szolgáltatások és termékék piacán. A közvetlen üzleti célokon túl pedig ahhoz is hozzá kívánunk járulni, hogy a Tokaji márka megerősítse helyét a minőségi borok piacán és a nemzetközi borturizmus térképén egyaránt” – nyilatkozta a felvásárlás kapcsán Tiborcz István, a BDPST Group többségi tulajdonosa.

Első befektetését még 2019-ben hajtotta végre a Tokaji borvidéken a BDPST Group a ma már Andrássy Kúria & Spaként ismert szálloda megvásárlásával. Az ötcsillagos szálloda étterme, a Bobajka a borrégió örökségének és különleges hangulatának átadásával, újragondolt regionális ételekkel várja vendégeit.

A Patricius Borház mostani megvételével további szinergiákat teremt a vállalat a szálláshely és gasztronómiai kínálatának szélesítése, valamint a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése terén a Tokaji borvidéken.

Megvette a Gellért Szállót a BDPST

A tervek szerint a felújítást követően ötcsillagos szállodaként nyithat újra a kultikus létesítmény.