Végső döntés született az RTL Magyarország és a médiavállalat korábbi vezérigazgatója, Dirk Gerkens perében. A Kúria jelenlegi döntésével megállapította, hogy az RTL 400 ezer dollár összegű, Dirk Gerkensszel szemben támasztott kárigénye megalapozott, így ennek az összegnek a megfizetésére kötelezi a korábbi cégvezetőt. 

Budapest, 2014. április 15.
Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója Telenor jövõkutató szimpóziumán a cég törökbálinti székházában 2014. április 15-én.
MTI Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László / MTI

A per előzménye, hogy az RTL 2015 márciusában rendes felmondással megszüntette Dirk Gerkens munkaviszonyát, aki 1997-től állt az RTL alkalmazásában, 2001 és 2015 között töltötte be a vezérigazgatói pozíciót. A rendes felmondást követően belső vizsgálatot indított az RTL, amelynek eredményeként 2015 májusában azonnali hatállyal felmondott neki. 

A belső vizsgálat szerint Dirk Gerkens az RTL vagyonát visszaélés-szerűen kezelte és vezetői kötelezettségeit megszegte. 

A felmondás jogszerűségét Gerkens bíróságon vitatta, és mintegy 300 millió forint elmaradt munkabért követelt az RTL-től. A társaság a belső vizsgálata alapján viszontkövetelést terjesztetett elő, és mintegy 200 millió forintot követelt Dirk Gerkenstől. Az RTL a követelését jogosulatlan telefonhasználatra és éttermi költségekre, valamint a Való Világ villa bérleti díjából és egy nagyobb filmcsomag szerződéséből eredő kárra alapozta.

A Kúria először 2018-ban adott igazat az RTL-nek, amikor megállapította, hogy az RTL jogszerűen mondott fel Gerkensnek és a volt vezér elmaradt munkabérre vonatkozó követeléseit elutasította. A per ezzel nem ért véget, mert az RTL viszontkövetelései miatt ismételten elsőfokról indult az ügy tárgyalása.

Az RTL viszontkövetelése több bíróságot is megjárt, amelynek végére a Kúria mostani döntése tett pontot, lezárva a felek között 8 éve húzódó pert.