A gyenge kereslet és a memóriacsipek áresése miatt jelentősen, 95,8 százalékkal esett a Samsung Electronics dél-koreai vállalat működési eredménye az idei első negyedévben éves összevetésben a cég pénteken ismertetett előzetes adatai szerint.
 

Fotó: AFP

A március végével záródott három hónapban a Samsung működési nyeresége 600 milliárd von (157 milliárd forint) volt, 2009 első negyedéve óta a legalacsonyabb, és elmaradt a 873 milliárdos elemzői várakozásoktól. A tavalyi első negyedévi működési eredmény még 14 ezer milliárd von (10 milliárd dollár) volt.  
Az árbevétel 63 ezer milliárd vont (47 milliárd dollár) tett ki, ez 19 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál.
 

A tavalyi utolsó negyedévvel összevetve a működési eredmény 86, az árbevétel 10,59 százalékkal esett.


Az üzemi eredmény csökkenését a Samsung az információs és kommunikációs iparág termékei iránti gyenge kereslettel indokolta. Emellett a dél-koreai óriáscég arról számolt be, hogy jelentősen csökken a memóriacsipek gyártása rövid távon a csipek árának esése és a túlkínálat miatt.
A Samsung a végleges adatokat április végén hozza nyilvánosságra. A szakértők azzal számolnak, hogy a csipgyártó ágazatnak rekordszintű, 2100 milliárd von (1,6 milliárd dollár) vesztesége keletkezett az első negyedévben, és hogy a vesztesége a folyó negyedévben is 2000 milliárd von körüli lesz.

A Xiaomi bukása intő jel lehet minden riválisának

A dél-koreaiak felismerték, amit a kínaiak nem: az Indiában élők több pénzt is hajlandók áldozni az okostelefonjukra.