A Volvo AB konszern rekordszintű első negyedévi nyereségről jelentett szerdán a bevételek és az árrés növekedése mellett. Az eredményt a bevételek és a haszonkulcsok emelkedése hajtotta. A Reuters azt írta, hogy a svéd cég ezzel elkezdte leküzdeni az inflációt.

A Volvo electric truck displayed at the Samsung SDI Co. booth at the InterBattery exhibition in Seoul, South Korea, on Thursday, March 16, 2023. The exhibition will run through March 17.
Fotó: Jean Chung / Bloomberg via Getty Images

A teherautókat, buszokat, hajómotorokat és munkagépeket gyártó cég üzemi eredménye éves szinten 45 százalékkal, 18,4 milliárd svéd koronára (1,76 milliárd dollár, 1 svéd korona = 33,02 forint) ugrott, jócskán meghaladta az elemzők véleményének átlagában szerepelt 12,9 milliárdot.

A Volvo nettó árbevétele a negyedévben 131,4 milliárd korona volt, szemben az egy évvel korábbi 105,3 milliárddal. Az elemzők kisebb, 118,6 milliárdos bevételt vártak – írta meg a Reuters.

 

A Volvo egyelőre nem közölte a részletes adatokat, a teljes eredményt április 20-án teszik közzé.

Beadta a derekát: felvillanyozódik a Volvo

A kínai Geelyvel közösen termékmegújítást terveznek és új villanyautókat is piacra dobnak.

A társaság korrigált üzemi haszonkulcsa 14 százalékra emelkedett a tavalyi első negyedévi 12-ről.

Az eredmény bőven felülmúlta az elemzői várakozásokat. A vállalat januárban arról számolt be, hogy ellátási zavarok, leállások és egyéb többletköltségek hátráltatják a működését. A magas és az továbbra is nehezíti gépjárműgyártás helyzetét.

A JP Morgan elemzői szerint a Volvo eredménye a nagymértékű áremeléssel magyarázható.