A Blackstone magántőke-társaság ezentúl a gyémántpiacon is otthonosan mozog, miután a Reuters forrásai szerint 530 millió dollárért teljes egészében megvásárolta az International Gemological Institute (IGI) ékszeripari tanúsító céget. Az IGI-t közel fél évszázaddal ezelőtt alapította Marcel Lorie. 

Cushion and assher cuts diamonds
Fotó: Shutterstock

A társaságnak tíz országban 29 laboratóriuma és 18 gemmológiai képzőműhelye van, de tevékenységének oroszlánrésze a világ egyik legnagyobb gyémántpiacán, Indiában összpontosul, itt dolgoznak a legtöbben és innen származik bevételeinek zöme. A Blackstone 20 százalékos IGI-részesedést vásárolt Marcel Lorie örököseitől, a 80 százalékos többségi pakettet pedig a kínai Fosuntól szerezték meg.

Az IGI globális piacvezető lett a természetes, a laboratóriumban növesztett gyémántok és a színes kövek tanúsításában, az általa kiadott szakvélemények megkérdőjelezhetetlenek

– indokolta befektetésüket Mukesh Mehta, a Blackstone ügyvezető igazgatója. A IGI élvezi a gyártók, a kiskereskedők és a fogyasztók bizalmát, és ebben változás nem is lesz a igazgató szerint. A létjogosultságát a hatalmas indiai piac indokolja, itt a családok nyakra-főre veszik az ékszereket, ez jelenti a gazdaság szimbólumát vagy kelti annak a látszatát. 

Az indiai ékszerpiac teljes hivatalos forgalma a 2022 márciusával zárult pénzügyi évben 78,5 milliárd dollár volt, 

azaz kétségtelenül jó helyre vitte a pénzét a Blackstone. Még úgy is, ha az itt gyártott ékszerek jelentős része exportra megy, hiszen az eredetigazolásokat akkor is ki kell adnia az arra hivatalos engedélyt szerzett laboratóriumok egyikének. Ez pedig hagyományosan az IGI reszortja.

A gyémántkereskedelemről, és különösen az orosz gyémántok forgalmazását érintő szankciókról ebben a cikkünkben olvashatnak.