Ötven Fusion típusú repülőgépet rendelt meg a kínai Rizhao Wohe Aviation Service Co., Ltd. (Rizhao) a Magnus Aircraft Zrt.-től (Magnus) – közölte a magyar tulajdonú vállalat az MTI-vel.

Magnus Aircraft
repülőgép
Fotó: Magnus Aircraft

A pécs-pogányi reptéren működő, ott utrakönnyű kisrepülőgépek gyártásával foglalkozó Magnus 

hatvanötmillió jüan, átszámítva csaknem 3,2 milliárd forint értékben kötött szerződést a kínai féllel.

A magyar társaság hosszú távú együttműködési megállapodás részeként vállalta, hogy három éven belül leszállítja a Fusion típusú kisrepülőgépeket a 2003-ban alapított, főként repülőgép értékesítésével, alkatrészellátással és egyéb repülőipari üzletágakkal foglalkozó Rizhao számára. Az is kiderült, hogy a Magnus a már korábban megalapított kínai leányvállalata kereskedelmi megállapodást kötött ezzel az új partnerrel, és ennek értelmében további 45 repülőgép értékesítése valósulhat meg Kínában.

A 2019-ben 2 milliárd forint támogatással összesen 6 milliárd forintos beruházás keretében 7000 négyzetméternyi gyártóbázist létesítő magyar vállalat 2021-ben 10, 2022-ben 15 Fusion típusú gépet gyártott, idén várhatóan 45 és 60 között lesz a darabszám. A cég jelenleg nyolcvan, a tervek szerint idén további negyven főnek ad munkát. Tavaly 550 millió forintos nettó árbevételt ért el, és veszteséggel zárta az évet, az idén azonban várhatóan a tavalyi többszöröse lesz a forgalma, és már profitot fog termelni.

A Magnusnak nem ez az egyetlen nemzetközi projektje: az idén januári hír, hogy Nigériában összeszerelő üzem épül, amelyben a Magnus Aircraft propelleres gépeinek katonai változatát fogják összeszerelni. Annak az üzletnek az értéke körülbelül kétmilliárd forint.

Már készül Magyarország első tisztán elektromos repülőgépe

A Magnus Aircraft és az Óbudai Egyetem együttműködésében készül a jármű. Az eFusion repülő üzemeltetési költsége töredéke más oktatógépekének.