Két szaúd-arábiai és két amerikai űrhajós indult útnak helyi idő szerint vasárnap a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a houstoni Axiom Space magánvállalat szervezésében. Ez a második, teljesen magánjellegű misszió az ISS-re.

CAPE CANAVERAL, FLORIDA, UNITED STATES - MAY 21: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'SAUDI SPACE COMMISSION / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Former NASA astronaut Peggy Whitson (not seen), pilot John Shoffner (not seen), and Saudi Space Commission astronauts Ali Alqarni (L) and the first Saudi woman to fly to space Rayyanah Barnawi (R) pose as the crew prepares for the Axiom Space Mission 2 (Ax-2) launch on May 21, 2023 in Cape Canaveral, Florida. The four-person private astronaut Ax-2 crew will spend eight days on the International Space Station. Saudi Space Commission / Handout / Anadolu Agency
 Rajjanah Barnavi őssejtkutató és Ali al-Karni, a szaúdi királyi légierő vadászpilótája. Az Ax–2 négyfős magánűrhajós legénysége nyolc napot tölt a Nemzetközi Űrállomáson.  Fotó: AFP

A SpaceX Falcon 9 rakétával fellőtt Dragon űrkapszula egy az Axiom alkalmazásában álló nyugalmazott NASA-űrhajós, a pályafutása során minden más amerikainál több időt – 665 napot – az űrben töltő asztronauta, Peggy Whitson parancsnoksága alatt indult el a floridai Kennedy Űrközpontból űrbéli kirándulására. A pilóta feladatait John Shoffner amerikai üzletember, egy autóversenyző csapat tulajdonosa látja el. 

A szaúdi kormány pénzének köszönhetően utasként foglal helyet Rajjanah Barnavi őssejtkutató, az első szaúdi nő, aki az űrbe látogat, valamit Ali al-Karni, a szaúdi királyi légierő vadászpilótája.

Ők az első szaúdi űrutasok 1985 óta, amikor a királyság egy hercege a Discovery űrsikló fedélzetén helyet kapott. Az űrállomáson az Egyesült Arab Emírségek egy űrhajósa fogadja őket. A négyfős csapat több mint egy hetet tölt odafönt és végez különféle kísérleteket.

Ez a második magánrepülés az űrállomásra, amelyet a houstoni székhelyű Axiom Space szervezett. Az első tavaly áprilisban volt, amikor három üzletember és egy másik nyugalmazott NASA-űrhajós volt a túra résztvevője. A cég azt tervezi, hogy idővel megkezdi saját szobák hozzáadását az állomáshoz, végül önálló űrbéli előőrsöket alakít ki és ad bérbe.

Az Axiom nem hozta nyilvánosságra, hogy a résztvevők mennyit fizetnek a tíznaposra tervezett küldetés lebonyolításáért, de a cég korábban utalt arra, hogy a jegyek ára fejenként 55 millió dollár. Az Ax–2 misszió várhatóan a délutáni órákban csatlakozik rá a Nemzetközi Űrállomásra.

Borítókép: AFP