Már meg sem próbál a diákok harmada elhelyezkedni a saját szakmájában. Ez pedig főleg arra vezethető vissza, hogy az oktatás sem elméleti, sem gyakorlati szinten nem megfelelő a szakma kielégítő elsajátításához. A Procter & Gamble legfrissebb felmérése szerint az elmúlt három évtizedben közel 30 százalékkal csökkent a szakmai gyakorlat lehetősége a szakképzésben. A vállalat hosszú távú törekvése, hogy számos kiemelkedő programmal támogassa a szakképzést, különösen az elektronikai technikusi, műanyagipari és ipari gépész területeken.

Egressy P&G
Fotó: P&G

A felmérésből kiderült, hogy míg az 1990 előtt végzettek 79 százaléka végzett szakmai gyakorlatot, addig erre a 2011–2022 között végzett diákok már csak 52 százalékának volt lehetősége. A szakképzést végzetteknek mindössze fele (51 százalék) elégedett a szakképzés során nyújtott gyakorlati oktatással, ez az érték szintén magasabb az 1990 előtt végzettek körében (64 százalék), mint a 2011–2022 között végzett diákok (37 százalék) között. A szakképzés növekvő jelentősége ellenére míg harminc évvel ezelőtt a végzősök közel kétharmada azonnal talált munkát a szakképzés elvégzését követően, addig az elmúlt tíz évben a diákok kevesebb mint egynegyede állítja ezt, és közel egyharmaduk meg sem próbált elhelyezkedni a szakmájukban.

Pedig az elmúlt évek során újra nőtt a szakképzés iránti érdeklődés, ami együtt jár azzal, hogy egyes ágazatok komoly fejlődésben vannak, így az energiaipar – főleg a megújuló –, a környezetvédelem, a vegyipar, a könnyűipar, a turizmus vagy a vendéglátás. 

A szakképzés infrastruktúrájának fejlesztése ugyanakkor gyors és innovatív megoldásokat igényel, hogy az újra növekvő igényeket megfelelő szinten legyen képes kielégíteni,

és így a szakképzés fontos és megkerülhetetlen szereplőjévé váljon a minőségi oktatásnak.

A magyar diákok is igényelnék, hogy foglalkozzunk a témával, amelyen a jövőnk múlik

Sok fiatal a klímaváltozással kapcsolatos karriert kíván magának, ám ehhez nincsenek meg az oktatási feltételek – ezen a helyzeten kíván javítani az idehaza is elérhető speciális oktatócsomag.

A magyar szakképzésben jelenleg a technikusi képesítés megszerzése az egyik legvonzóbb ajánlat, hiszen amellett, hogy a képzés során ösztöndíj, a duális képzőhelyeken munkaszerződés-jellegű jogviszony és tisztességes bérezés jár, komoly szakmai alapokat kínál ahhoz, hogy akár azonnal, akár néhány évvel később, de felvételt nyerjen az adott diák a felsőoktatásba, valamint hozzájárulhat a gyors elhelyezkedéshez is. Az Oktatási Hivatal adatai szerint az elmúlt egy évtizedben nőtt a magas színvonalú szakmaszerzést kínáló technikumi jelentkezések száma, míg ez a 2012/2013-as tanévben 32 685 volt, a 2021/2022-es tanévben már 34 396. Ez az öt százalékot meghaladó növekedés reménykeltő lehet a hazai gazdaság számára, hiszen ezeknek a diákoknak a többsége jó eséllyel magasan kvalifikált szakemberré válik.

A felmérésből az is kiderült, hogy elsősorban azért választanak valamilyen szakképzést, mert az adott terület érdekli őket, másodsorban pedig azért, mert úgy érzik egy szakmával könnyebb elhelyezkedni.

Forgács István, a Szakképzési Innovációs Tanács szakértője szerint égető szükség van arra, hogy a gazdaságban, ipari termelésben kulcsfontosságú szakképzés olyan szakembereket adjon mind helyi és nemzeti szinteken, mind pedig globálisan, akik képesek megfelelni a jelenkor komplex követelményeinek, és egyrészt elegendő számban, másrészt megfelelő tudással és folyamatos tanulási, fejlődési motivációval felvértezve álljanak rendelkezésre.