A gazdaság sikerének az egyik kulcsa, hogy a gazdasági igények egyre közvetlenebbül épüljenek be az oktatás és a képzés területére, követni kell a cégek által megfogalmazott igényeket a képzés alakításával – erről beszélt Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara XVI. Szakma sztár fesztiválon.

20220830 SzékesfehérvárOrszágos szakképzési tanévnyitót rendeztek Fejér megyeszékhelyén, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum udvarán.Fotó: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap FMHKépen: Parragh László elnök - Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 20220830 Székesfehérvár, Országos szakképzési tanévnyitó, Parragh, Csák János, Cser-Palkovics András, Vargha Tamás, Törő Gábor. Fotós: Fehér Gábor fG Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Emlékeztetett arra, hogy a kamara és a kormány 2010-ben kötött egy megállapodást olyan kérdésekben, amelyekben át szerették volna alakítani az ország folyamatait. Ennek az egyik legfontosabb felülete a szakképzés átalakítása volt.

Rendre vitatkozunk azon, hogy mikor ér véget a szakképzés reformja, a mi állításunk, hogy soha nem ér véget

– mondta Parragh László, ami azzal indokolt, hogy a folyton változó valós piac igényekhez alkalmazkodni kell. Tizenegy néhány évvel ezelőtt a legnagyobb akadályt abban látták, ha egy fiatal beiratkozott a szakmunkásképzőbe, nagyjából azt az életpályát rajzolták fel neki a környezetében, hogy abból nem lesz tovább lépés.

Abban állapodtunk meg miniszterelnök úrral, hogy lebontják azokat a határokat, amelyek a szakképzés és a felsőoktatás között vannak, megteremtjük annak a lehetőségét, ha valamelyik fiatal jól csinálja, amit csinál, szereti, amit csinál, és élvezi, amit végez, legyen lehetősége bekerülni a felsőoktatásba

– mondta a kamara elnöke, aki szerint az okleves technikusképzés ennek a határ lebontásának az egyik legfontosabb eszköze, ami azt a lehetőséget is megteremti, hogy akár később egyetemi oktató legyen, aki a tudását továbbadja. Jelezte, hogy a felnőttképzésben is pozitívak a számok, egyre többen döbbennek rá, hogy amit megszerzett tudást tovább kell fejleszteni. 

Nem mindenki érti a kamarák működését a körülöttünk lévő világban, van néhány gyengén képzett, másodosztályú politikus a parlamentben, akik azt gondolják, hogy nem bántanak meg senkit, amikor azt mondják, hogy a kamara nem csinál semmit. Több ezer, több tíz ezer embert céget is tájékoztatni kellene erről

– szúrt oda a kritikusoknak. Parragh szerint a legnagyobb gondja manapság a mennyiség, ugyanis kevés a fizikai munkás, nagyon nagy tévedés van a fejekben, sokan nem tudják, hogy a kék gallér az tiszta, a kék galléros munkás tiszta munkát végez. 

Orbán Viktor: csak akkor boldogul Magyarország, ha mindenki dolgozik

Évek óta nő a szakképzésbe jelentkezők száma és javul a tanulmányi eredményük, erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Szakma sztár fesztiválon. A kormányfő szerint a duális képzés bevezetése hasznosnak bizonyult, az eredmények azt mutatják, hogy a tanulók és a családjaik számára is bevált az új rendszer. Hangsúlyozta, csak akkor boldogul Magyarország, ha mindenki dolgozik és mindenki jól dolgozik.