Cégvilág

A Microsoft mesterséges intelligenciáját vizsgálja a GVH

A GVH gyanúja szerint a Bing böngésző nem megfelelőlen tájékoztatja a magyar felhasználókat az adatok felhasználásáról. A versenyhatóság nem először ellenőriz nagy techcégeket.

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a Microsoft európai szolgáltatásait nyújtó leányvállalatával, a Microsoft Ireland Operations Limiteddel szemben, mivel valószínűleg tisztességtelen gyakorlatot folytat a magyar fogyasztókkal szemben az új Bing szolgáltatásával kapcsolatban – közölte kedden a versenyhatóság.

Vancouver,,Canada,-,November,21,,2016:,Microsoft,Sign,On,The
Fotó: Shutterstock

Az amerikai szoftveróriás februárban integrálta a ChatGPT-hez hasonló, mesterséges intelligencián alapuló chatfunkciót a Bing nevű keresőrendszerébe, amely a keresőfelületen segíti a kérdések megválaszolását, gépi tanulásához felhasználva a felhasználók által megosztott tartalmakat, adatokat és információkat. Azonban a szerint a cég vélhetően nem az észszerűen elvárható szakismerettel, illetve szakmai gondossággal tájékoztatja a fogyasztókat a szolgáltatással kapcsolatban.

A nemzeti versenyhatóság gyanúja alapján a Bing szabályzatai, felhasználói tájékoztatói nagy terjedelműek, széttöredezettek és ellentmondásos tartalmúak, ráadásul egyes esetekben csak angolul érhetők el. Ezek alapján jogsértő lehet a fogyasztók tájékoztatása a szolgáltatás teljeskörűségére, a válaszok megbízhatóságára, naprakészségére és megalapozottságára, valamint az igénybevételével összefüggő adatkezelésre vonatkozóan.

Ez utóbbi esetben a fogyasztók minden bizonnyal nem kapnak megfelelő információt például azzal kapcsolatosan, hogy a szolgáltatás során általuk megosztott adatokat a techóriás milyen formában használja fel a mesterséges intelligencia algoritmusának betanításához, mennyiben jeleníti meg őket más felhasználók kereséseire válaszolva, illetve hogyan lehet ezen adatokat eltávolíttatni a rendszerből.

A mesterséges intelligencia nem csak a GVH-nál került a radar alá. A magyar vizsgálattal nagyjából egy időben indított vizsgálatot az amerikai versenyhatóság (FTC) is egy másik mesterséges intelligencián alapuló csevegőszolgáltatás, az OpenAI által működtetett ChatGPT ügyében. A vizsgálat tárgya az amerikai hatósági eljárás esetén szintén az adatkezeléssel és a szolgálatatás kockázataival kapcsolatos gyakorlat valószínűsíthető tisztességtelenség.

A Gazdasági Versenyhivatal huzamosabb ideje szentel figyelmet a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit, helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások piaci magatartásainak vizsgálatára. A hivatal az elmúlt években többek között a Google, illetve a PayPal számára is előírt versenykorrekciós kötelezettségeket, az Apple és a Booking.com pedig jelentős versenyfelügyeleti bírságokat fizetett Magyarországon.

A GVH jelenleg is vizsgálja a Rakuten csoportba tartozó Viber, illetve a ByteDance által üzemeltetett TikTok üzleti gyakorlatát. A fellépéseinek köszönhetően a magyar versenyhatóság tavasszal tagságot nyert az úgynevezett magas szintű nemzetközi munkacsoportba, amely az Európai Bizottságot segíti a digitális piacokról szóló jogszabály (DMA) betartatásában.

A hatóság a közleményét azzal zárta, hogy a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás lefolytatására biztosított időtartam három hónap, ez indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.

GVH: az árfigyelő a tejtermékek árának az összehasonlíthatóságát is biztosítja

Felülvizsgálja a nyers tej alapárprognózisát a Tej Terméktanács a Gazdasági Versenyhivatal fellépése nyomán. A versenyhatóság javaslatai hozzájárultak az árak csökkenéséhez , de a hatóság utalt arra is, hogy az csökkentése érdekében a tejhelyettesítők áfáját is lehetne mérsékelni.

 

 

microsoft Gazdasági Versenyhivatal mesterséges intelligencia Bing
Kapcsolódó cikkek